Bacteriële vaginose – herstel je vaginale evenwicht

Bacteriële vaginose – herstel je vaginale evenwicht

Je vaginale flora is verstoord en je krijgt klachten. Tegen dit vervelende kwaaltje kun jij gelukkig iets doen.

Een vervelende geur en een vreemde vaginale afscheiding… De meeste vrouwen hebben er wel eens last van gehad, maar dat maakt het kwaaltje niet minder vervelend: bacteriële vaginose. Bacteriële vaginose klinkt misschien ernstig, maar dat is het niet. Het is de meest voorkomende oorzaak van vaginale infecties bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd en het is vaak gemakkelijk te behandelen. 

Wat is bacteriële vaginose?

Er leven verschillende soorten schimmels en bacteriën in de vagina. Dit is normaal en door een goede balans van de bacteriën en schimmels wordt de vagina beschermd tegen infecties. Echter, als deze balans verstoord raakt kun je last krijgen van een infectie. Zo kan een schimmel de overhand krijgen en krijg je een vaginale schimmelinfectie. Bij een bacteriële vaginose krijgen bacteriën de overhand en is er te veel van een of meerdere soorten bacteriën in de vagina. Het aantal ‘goede’ melkzuurbacteriën neem af bij een bacteriële infectie van de vagina, waardoor de pH en de vaginale afscheiding verandert.

Help, mijn vagina stinkt!

Er zijn een aantal symptomen waaraan je een bacteriële vaginose kunt herkennen. De voornaamste klacht is eigenlijk dat de afscheiding verandert. Normaal gesproken hebben vrouwen witte afscheiding die gelig kan opdrogen. Als de bacteriën in de vagina de overhand nemen kun je last krijgen van grijswitte vaginale afscheiding die een sterke geur heeft. Over het algemeen hebben vrouwen hierbij ook veel meer afscheiding dan normaal. Vrouwen die er last van hebben vinden vaak dat de vagina stinkt of sterk ruikt (de geur wordt ook wel eens omschreven als die van rotte vis). Daarnaast kun je ook last hebben van vaginale jeuk en rode schaamlippen. Soms kun je ook last hebben van een brandend gevoel bij het vrijen of plassen, hoewel deze symptomen vaak meer passen bij een vaginale schimmelinfectie. Groene afscheiding is ook niet typisch voor een bacterie, maar wordt vaker gezien bij een seksueel overdraagbare aandoening.

Bacteriële vaginose voorkomen

Het is belangrijk om de balans van de bacteriën en schimmels in de vagina te behouden. Hierdoor zul je minder snel klachten of infecties krijgen. Je kunt een aantal dingen zelf doen om de balans in stand te houden:

  • Was de vagina alleen met water. Het gebruik van zeep kan de pH van de vagina beïnvloeden, zelfs als de zeep bedoeld is om de vagina mee te wassen;
  • Vermijd vrijen als de vagina nog droog is;
  • Draag katoenen ondergoed en was dit met een mild wasmiddel;
  • Gebruik probiotica of een vaginale gel met melkzuur.

Wat moet je doen bij een bacteriële vaginose?

Jeuk bij de vagina en zo’n ‘stinkende vagina’ kunnen natuurlijk erg vervelend zijn. Als je dit nog niet eerder hebt gehad kun je het beste contact opnemen met de huisarts. Hij of zij zal een kort vaginaal onderzoek doen om te kijken of er daadwerkelijk sprake is van een bacteriële vaginose. Als dit zo is, kun je samen met de huisarts bespreken wat de beste behandeling is voor je.

Bacteriële vaginose behandeling met probiotica

Probiotica kunnen zorgen voor een betere balans in jouw vagina waardoor je minder snel een nieuwe vaginale infectie krijgt

Bacteriële vaginose: behandeling

Een bacteriële infectie van de vagina gaat vaak vanzelf over, waardoor een behandeling niet altijd nodig is. De sterk ruikende afscheiding en jeuk kunnen echter erg vervelend zijn en je onzeker maken. Je kunt daarom ook medicatie voorgeschreven krijgen, meestal is dit het middel Metrodinazol. Dit kun je inbrengen in de vagina of innemen in de vorm van tabletten. Let er wel op dat je tijdens de behandeling geen alcohol mag drinken en dat de medicatie in de vagina een condoom kan aantasten.

Partner meebehandelen of niet?

Als je een mannelijke partner hebt, hoeft hij niet behandeld te worden. Een bacteriële infectie van de vagina is geen seksueel overdraagbare aandoening, hoewel bacteriële vaginose in sommige gevallen wel via seksueel contact overgedragen kan worden. Onderzoek wijst echter uit dat de behandeling van een mannelijke partner niets doet om een terugkerende bacteriële vaginose te voorkomen en dit zelfs kan verergeren, omdat de antibiotica die bij de man op de penis wordt gebruikt de vaginale flora kan verstoren.

Het zit een beetje anders wanneer je als vrouw een vrouwelijke partner hebt. Er is dan grote kans dat de vaginale flora wordt overgedragen, waardoor behandeling van een vrouwelijke partner wel wenselijk is. 

Probiotica als alternatieve behandeling

Naast de standaard behandelingen kan probiotica ook helpen bij de behandeling van de klachten en preventie van een bacteriële infectie. Probiotica bevat ‘gezonde’ bacteriën (vaak de Lactobacillus) die de vaginale flora kunnen verbeteren. Deze bacteriën zitten van nature in bijvoorbeeld yoghurt en zuurkool, maar je kunt ze ook als supplement innemen in de vorm van poeder of capsules. De probiotica kunnen ervoor zorgen dat de balans in jouw vagina in orde blijft en je zo minder snel een nieuwe infectie van de vagina krijgt.

Besluit je probiotica te nemen om een bacteriële vaginose te behandelen of te voorkomen? Het is dan verstandig een probiotica uit te zoeken die speciaal is samengesteld voor de vagina. Deze bevatten vaak stammen die van nature al in de vagina voorkomen, zoals Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus crispatus, Lactobacillus paracasei, Lactobacillus reuteri en Lactobacillus fermentum.

Wetenschappelijke bronnen:

Kim, J. M., & Park, Y. J. (2017). Probiotics in the Prevention and Treatment of Postmenopausal Vaginal Infections: Review Article. Journal of menopausal medicine23(3), 139–145. https://doi.org/10.6118/jmm.2017.23.3.139

Bagnall, P., & Rizzolo, D. (2017). Bacterial vaginosis: A practical review. JAAPA : official journal of the American Academy of Physician Assistants30(12), 15–21. https://doi.org/10.1097/01.JAA.0000526770.60197.fa

 

Vaginale ongemakken

Vaginale schimmelinfectie

In de vagina komen verschillende soorten bacteriën en schimmels voor. Dit is normaal, maar soms raakt deze balans verstoord.

artikel Delen

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
      Logo wit Help ik ben vrouw

      Wij geloven dat je grip hebt op je eigen gezondheid. Wij zijn er om je te ondersteunen, te begeleiden en te inspireren met informatieve artikelen en persoonlijke ervaringen over vrouwengezondheid.

      © 2020. Alle rechten voorbehouden. Onze websitediensten, inhoud en producten zijn alleen voor informatieve doeleinden. Help ik ben vrouw geeft geen medisch advies, diagnose of behandeling. Voor verdere informatie, zie disclaimer.

      © 2020 Help ik ben vrouw

      Twitter
      Help ik ben vrouw
      Logo