Blaasontsteking

Blaasontsteking

Bijna iedere vrouw heeft het wel eens gehad... blaasontsteking. Wat kun je eraan doen?

Wat is een blaasontsteking?

Een blaasontsteking is een ontsteking van het slijmvlies in de blaas. Dit komt meestal door een bacterie genaamd Escherichia Coli (E.coli), maar kan in meer zeldzame gevallen ook door andere bacteriën worden veroorzaakt. Deze bacterie komt voor in de darmen. Echter, als deze bacterie in de plasbuis terecht komt kan er een blaasontsteking ontstaan. Vrouwen hebben een grotere kans op een blaasontsteking dan mannen, aangezien de plasbuis van vrouwen korter is.

Een andere term die vaak voor een blaasontsteking wordt gebruikt is een urineweginfectie. Dit is eigenlijk een verzamelnaam voor een blaasontsteking en een nierbekkenontsteking. Als de blaasontsteking lang aanwezig blijft kan het overgaan in een nierbekkenontsteking.

Symptomen blaasontsteking

Wanneer je een ontsteking aan de blaas hebt kun je vervelende klachten ervaren. Een aantal veelvoorkomende symptomen van blaasontsteking zijn:

  • Je moet vaker plassen. Dit kan ook pijnlijk zijn;
  • Branderig gevoel bij het plassen;
  • Je hebt vaak het gevoel dat je nodig moet plassen, terwijl dit niet het geval is;
  • Je hebt een vage pijn in je onderbuik;
  • Er zit bloed bij de urine.

Je kunt ook nog andere blaasontsteking-symptomen ervaren zoals rugpijn, buikpijn en sterk ruikende urine. Bij een blaasontsteking heb je geen koorts, maar je kunt wel een lichte verhoging hebben.

Wat moet je doen bij blaasontsteking?

Als je de klachten ervaart die bij een urineweginfectie passen kun je het beste contact opnemen met de huisarts. De huisarts zal vragen of je jouw urine kunt inleveren zodat zij een test kunnen doen om te zien of je last hebt van een urineweginfectie. Ook als je de blaasontsteking-symptomen herkent van een eerdere blaasontsteking is het raadzaam om je urine te laten testen. Er kan namelijk ook iets anders aan de hand zijn.

Behandeling blaasontsteking 

Wanneer er sprake is van een blaasontsteking zijn er twee gangbare behandelopties:

  • Antibiotica: Blaasontsteking kan meestal goed worden verholpen met antibiotica. Door middel van een antibioticakuur zullen de klachten sneller afnemen. Het nadeel van antibiotica is wel dat je last kunt krijgen van bijwerkingen zoals misselijkheid en een vaginale infectie. Een behandeling met antibiotica zorgt ervoor dat je minder kans hebt op een nierbekkenontsteking.
  • Afwachten: Hierbij wordt er een week afgewacht om te bekijken of de klachten vanzelf verdwijnen. Dit gebeurt namelijk bij 50% van de vrouwen. Je kunt hierbij wel pijnstilling slikken. Als de klachten verergeren of als je koorts krijgt, moet je wel direct weer contact opnemen met de huisarts. Te lang rondlopen met een infectie kan namelijk gevaarlijk zijn. 

Daarnaast helpt het ook om elke dag voldoende water te drinken. Om een volgende blaasontsteking te voorkomen is het belangrijk om de urine niet te lang in te houden en de blaas volledig leeg te plassen. Om een blaasontsteking als vrouw te voorkomen is het ook goed om gelijk na de seks te plassen. Veeg tot slot na het plassen en poepen van voor naar achteren af. Dit verkleint de kans dat de bacterie E. Coli in de plasbuis terecht komt.

Alternatieve behandelingen 

Er bestaan ook een aantal alternatieve middelen die kunnen helpen bij een blaasontsteking bij vrouwen. Deze werken vaak het best om een blaasontsteking te voorkomen. Een bekend middel is cranberry in de vorm van pillen of sap. Cranberry bevat D-Mannose wat er voor zorgt dat de bacterie E. Coli lastiger kan hechten aan het slijmvlies in de blaas. Hierdoor krijg je dus minder snel een blaasontsteking. De effectiviteit van cranberry is omstreden, maar de werking van de pure vorm van D-Mannose werd al wel meerdere malen in wetenschappelijk onderzoek vastgesteld. Het is daarom effectiever om D-mannose te nemen om een blaasontsteking te behandelen en voorkomen. 

Niets werkt?

Werken de reguliere behandelingen niet voor jouw blaasontsteking en heb je het gevoel dat je last blijft houden van de symptomen? Er kan iets anders aan de hand zijn, je zou last kunnen hebben van interstitiële cystitis (IC): een chronische blaasontsteking zonder bacteriën. Gelukkig is dit een vrij zeldzame aandoening, dus de kans is groter dat je een terugkerende blaasontsteking hebt. Het zou ook kunnen dat je blaasontsteking wordt veroorzaakt door een andere bacterie. Het is in zo’n geval verstandig om de bacterie op kweek te laten zetten om de goede antibiotica voor je te vinden. Ga in ieder geval langs je huisarts om je klachten te bespreken.

artikel Delen

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
      Logo wit Help ik ben vrouw

      Wij geloven dat je grip hebt op je eigen gezondheid. Wij zijn er om je te ondersteunen, te begeleiden en te inspireren met informatieve artikelen en persoonlijke ervaringen over vrouwengezondheid.

      © 2020. Alle rechten voorbehouden. Onze websitediensten, inhoud en producten zijn alleen voor informatieve doeleinden. Help ik ben vrouw geeft geen medisch advies, diagnose of behandeling. Voor verdere informatie, zie disclaimer.

      © 2020 Help ik ben vrouw

      Twitter
      Help ik ben vrouw
      Logo