Inositol: een bewezen supplement voor PCOS

Supplement voor PCOS inositol

Inositol: een bewezen supplement voor PCOS

Inositol is een veelgebruikt en veelbelovend middel tegen de symptomen van PCOS.

Wist je dat vrouwen met Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS) baat kunnen hebben bij supplementen om hun symptomen tegen te gaan? Hoewel het altijd aanbevolen word om gezonde voedingsmiddelen te consumeren om je gezondheid op peil te houden, kunnen supplementen een belangrijke rol spelen in de verbetering van PCOS-symptomen.

We schreven eerder al waarom je volgens ons berberine op je boodschappenlijstje zou moeten zetten. In dit artikel nemen we een ander supplement voor PCOS onder de loep: inositol. Inositol is een van de meest veelbelovende supplementen voor PCOS. Wetenschappers hebben in onderzoek aangetoond dat inositol het vermogen heeft om de stofwisseling en vruchtbaarheid van vrouwen met PCOS te verbeteren. Maar hoe werkt dit precies, en wat moet jij hierover weten?

Wat is inositol?

Inositol is een term die wordt gebruikt om een familie van negen natuurlijk voorkomende, vitamine-achtige verbindingen te beschrijven die een cruciale rol spelen in het functioneren van al onze cellen. Hoewel ons lichaam op natuurlijke wijze inositol kan verwerken, komt het meeste van wat we nodig hebben uit het voedsel dat we eten.

Bij vrouwen met PCOS werken de cellulaire processen die inositol produceren en gebruiken niet helemaal goed. Dit verstoort de insulineregulatie, wat vervolgens leidt tot een hormonale disbalans. En je raadt het al: die hormonale disbalans zorgt uiteindelijk voor al die vervelende PCOS-symptomen.

Onderzoekers hebben aangetoond dat het nemen van inositol-supplementen een positief effect kan hebben op deze defecte celfunctie. Bij vrouwen die inositol namen, werden verbeteringen waargenomen in zowel insulinegevoeligheid als vrije testosteronniveaus. Deze verbeterde waarden leverden vervolgens gezondheids- en vruchtbaarheidsvoordelen op in de proefpersonen. Zo werd aangetoond dat dit supplement de AMH-waarden verbetert en de grootte van de cystes op de eierstokken vermindert. Er is ook aangetoond dat inositol de kwaliteit van de eicellen verhoogt en het risico op hyperstimulatie van de eierstokken vermindert. Deze gunstige resultaten maken inositol dus een veelbelovend middel voor vrouwen met PCOS.

Myo-inositol of D-chiro-inositol?

Wanneer we het in dit artikel hebben over ‘inositolsupplementen’, hebben we het over producten die ofwel myo-inositol, D-chiro-inositol of een combinatie van beide bevatten. Dit zijn de twee soorten inositol die het meest worden gebruikt als voedingssupplementen.

Hoewel myo-inositol de meest bestudeerde vorm van dit supplement is voor vrouwen met PCOS, zijn er ook veel producten op de markt die zowel myo- als D-chiro-inositol combineren.

Een combinatie van Myo-inositol en D-Chiro-inositol werkt het beste

Onderzoek toont aan dat een combinatie van myo-inositol en D-chiro-inositol meer voordelen voor het verbeteren van metabole waardes (verlaging van insuline, cholesterol en ontstekingsmarkers) biedt dan myo-inositol alleen. Het lijkt dus zeer waarschijnlijk dat een combinatie van zowel myo-inositol als D-chiro-inositol het effectiefst is voor vrouwen met PCOS.

Wist je dat als je arts metformine voorschrijft om je te helpen zwanger te worden, je in plaats daarvan beter myo-inositol kunt gebruiken?

Recent onderzoek naar de effecten van inositol heeft verder uitgewezen dat het merendeel van de weefsels in het lichaam een verhouding van myo-inositol tot D-chiro-inositol van 40: 1,5 heeft. Veel supplementen bevatten dan ook een combinatie van deze twee supplementen in deze verhouding, hoewel het nog niet precies is aangetoond dat je het supplement óók in deze verhouding zou moeten nemen. Het lijkt vooralsnog een goede keuze voor vrouwen met PCOS om een combinatie van deze twee soorten inositol te nemen.

Inositol voor PCOS: beter dan metformine?

Wist je dat als je arts metformine voorschrijft om je te helpen zwanger te worden, je in plaats daarvan beter myo-inositol kunt gebruiken? In een zorgvuldig gecontroleerde studie kwamen onderzoekers tot deze verrassende conclusie toen vrouwen met PCOS die myo-inositolsupplementen gebruikten een natuurlijk zwangerschapspercentage van 30% bereikten gedurende een periode van zes maanden, vergeleken met slechts 18% van de vrouwen die metformine kregen voorgeschreven.

Verder tonen onderzoeken naar het gebruik van inositol bij PCOS aan dat in vergelijking met het reguliere PCOS-medicijn metformine een combinatie van myo-inositol en D-chiro-inositol significant betere resultaten liet zien met betrekking tot gewichtsverlies, ovulatie en zwangerschapspercentages (46,7 versus 11,2%).

Het nemen van inositol-supplementen is duidelijk een goed idee voor iedereen met PCOS die probeert zwanger te worden of simpelweg haar PCOS-symptomen probeert te verminderen.

Het effect van inositol op ongewenste haargroei en acne

Ongewenste haargroei (hirsutisme)

Ongewenste haargroei is zo’n vervelend aspect van PCOS dat echt je zelfvertrouwen kan verminderen. Kan inositol ook helpen bij dit symptoom? Het lijkt erop dat het enigszins kan helpen, maar de omvang van het effect is mogelijk iets minder groot dan waar we op zouden hopen.

Het werkt zo: Hirsutisme treedt op als gevolg van de hoge androgeenniveaus (testosteron), die worden veroorzaakt door PCOS. Het gebruik van myo-inositol kan bij dit probleem helpen, omdat bekend is dat dit supplement onze insulinespiegels verlaagt en lagere insulinespiegels zorgen voor lagere androgenen.

In één onderzoek resulteerde 4000 mg myo-inositol per dag in een verbetering van ongewenst haargroei wanneer het gedurende 6 maanden werd ingenomen. Het effect dat werd gevonden was echter vrij klein. In een andere vergelijkbare studie werden iets betere resultaten gevonden. Bij ongeveer een derde van de vrouwen was de ongewenste haargroei na 6 maanden verdwenen, hoewel deze vrouwen meestal een vrij milde vorm van hirsutisme hadden. Van de vrouwen met “ernstig” hirsutisme, had ongeveer de helft van hen deze diagnose nog steeds na de onderzoeksperiode van 6 maanden. Hoewel de helft van de vrouwen dus erin slaagden ongewenste haargroei te verminderen, toont dit aan dat myo-inositol voor veel vrouwen geen remedie is tegen hirsutisme.

Acne

Nog zo’n o zo vervelend effect van PCOS: acne. Er is nog weinig onderzoek naar de werking van inositol bij acne. In de genoemde studies naar hirsutisme werd ook onderzoek gedaan naar het effect van myo-inositol op acne. De resultaten daarvan zien er redelijk goed uit: meer dan de helft van de vrouwen met matige of ernstige acne zag na de behandeling van 6 maanden een sterke afname van acne. Een paar vrouwen hadden aan het einde van deze proef nog steeds behoorlijk acne.

We kunnen hieruit voorzichtig concluderen dat myo-inositol (licht) effectief is bij het verminderen van acne, maar dat het niet voor iedereen met PCOS een oplossing is.

Voor de beste resultaten, combineer inositol met een dieet!

Hoewel inositol je vruchtbaarheid kan verbeteren, ongewenst haar en acne kan verminderen, positieve effecten heeft op je stofwisseling en zelfs kan helpen bij angst en depressie, zijn inositolsupplementen slechts een deel van de oplossing voor vrouwen die echt een maximaal resultaat willen behalen in hun strijd tegen PCOS.

Inositolsupplementen werken op dezelfde manier om de hormonale disbalans in je lichaam te herstellen als de gezonde voedings- en levensstijladviezen die worden aanbevolen voor vrouwen met PCOS (en natuurlijk voor iedereen!). Gezond voedsel bevat nutriënten die perfect uitgebalanceerd zijn en goed worden opgenomen door je lichaam, en het is daarom altijd de eerste stap die je zou moeten zetten om PCOS onder controle te krijgen. Wil je het meeste uit inositol halen, volg dan ook een PCOS-vriendelijk dieet.

Heb jij ervaringen met inositol? Laat het ons weten in de reacties!

Artini, P. G., Di Berardino, O. M., Papini, F., Genazzani, A. D., Simi, G., Ruggiero, M., & Cela, V. (2013). Endocrine and clinical effects of myo-inositol administration in polycystic ovary syndrome. A randomized study. Gynecological endocrinology : the official journal of the International Society of Gynecological Endocrinology29(4), 375–379. https://doi.org/10.3109/09513590.2012.743020

Ciotta, L., Stracquadanio, M., Pagano, I., Carbonaro, A., Palumbo, M., & Gulino, F. (2011). Effects of myo-inositol supplementation on oocyte’s quality in PCOS patients: a double blind trial. European review for medical and pharmacological sciences15(5), 509–514.

Colazingari, S., Treglia, M., Najjar, R., & Bevilacqua, A. (2013). The combined therapy myo-inositol plus D-chiro-inositol, rather than D-chiro-inositol, is able to improve IVF outcomes: results from a randomized controlled trial. Archives of gynecology and obstetrics288(6), 1405–1411. https://doi.org/10.1007/s00404-013-2855-3

Emekçi Özay, Ö., Özay, A. C., Çağlıyan, E., Okyay, R. E., & Gülekli, B. (2017). Myo-inositol administration positively effects ovulation induction and intrauterine insemination in patients with polycystic ovary syndrome: a prospective, controlled, randomized trial. Gynecological endocrinology : the official journal of the International Society of Gynecological Endocrinology33(7), 524–528. https://doi.org/10.1080/09513590.2017.1296127

Minozzi, M., D’Andrea, G., & Unfer, V. (2008). Treatment of hirsutism with myo-inositol: a prospective clinical study. Reproductive biomedicine online17(4), 579–582. https://doi.org/10.1016/s1472-6483(10)60248-9

Nordio, M., & Proietti, E. (2012). The combined therapy with myo-inositol and D-chiro-inositol reduces the risk of metabolic disease in PCOS overweight patients compared to myo-inositol supplementation alone. European review for medical and pharmacological sciences16(5), 575–581.

Ozay, A. C., Emekci Ozay, O., Okyay, R. E., Cagliyan, E., Kume, T., & Gulekli, B. (2016). Different Effects of Myoinositol plus Folic Acid versus Combined Oral Treatment on Androgen Levels in PCOS Women. International journal of endocrinology2016, 3206872. https://doi.org/10.1155/2016/3206872

Papaleo, E., Unfer, V., Baillargeon, J. P., Fusi, F., Occhi, F., & De Santis, L. (2009). Myo-inositol may improve oocyte quality in intracytoplasmic sperm injection cycles. A prospective, controlled, randomized trial. Fertility and sterility91(5), 1750–1754. https://doi.org/10.1016/j.fertnstert.2008.01.088

Raffone, E., Rizzo, P., & Benedetto, V. (2010). Insulin sensitiser agents alone and in co-treatment with r-FSH for ovulation induction in PCOS women. Gynecological endocrinology : the official journal of the International Society of Gynecological Endocrinology26(4), 275–280. https://doi.org/10.3109/09513590903366996

Zacchè, M. M., Caputo, L., Filippis, S., Zacchè, G., Dindelli, M., & Ferrari, A. (2009). Efficacy of myo-inositol in the treatment of cutaneous disorders in young women with polycystic ovary syndrome. Gynecological endocrinology : the official journal of the International Society of Gynecological Endocrinology25(8), 508–513. https://doi.org/10.1080/09513590903015544

artikel Delen

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Reageren? Gezellig!

   Laat hier je reactie achter

   Logo wit Help ik ben vrouw

   Wij geloven dat je grip hebt op je eigen gezondheid. Wij zijn er om je te ondersteunen, te begeleiden en te inspireren met informatieve artikelen en persoonlijke ervaringen over vrouwengezondheid.

   © 2020. Alle rechten voorbehouden. Onze websitediensten, inhoud en producten zijn alleen voor informatieve doeleinden. Help ik ben vrouw geeft geen medisch advies, diagnose of behandeling. Voor verdere informatie, zie disclaimer.

   © 2020 Help ik ben vrouw

   Twitter
   Help ik ben vrouw
   Logo