Interstitiële cystitis (IC): pijn bij plassen, maar geen blaasontsteking

Interstitiële cystitis (IC): pijn bij plassen, maar geen blaasontsteking

Kan voeding die je inneemt invloed hebben op de symptomen van interstitiële cystitis?

Je hebt al geruime tijd last van blaaspijn en pijn bij plassen, maar geen blaasontsteking. Wie weet heb je in het ziekenhuis zelfs al een diagnose gekregen: je hebt interstitiële cystitis (IC), oftewel het blaaspijnsyndroom. Hoewel het een opluchting kan zijn om eindelijk te weten wat er met je aan de hand is, kan deze diagnose ook best even schrikken zijn, omdat interstitiële cystitis een chronische en pijnlijke aandoening is. Gelukkig zijn er een aantal behandelingen en medicijnen die je kunt proberen. In dit artikel leggen we je uit wat interstitiële cystitis precies is en wat een aantal behandelopties zijn.

Interstitiële cystitis, een blaasontsteking zonder bacteriën

Interstitiële cystitis is een zeldzame en pijnlijke vorm van chronische blaasontsteking die vooral bij vrouwen voorkomt (90%). Interstitiële cystitis lijkt op het medische woord cystitis, dat een bacteriële infectie van de plasbuis en/of de blaas betekent. Ook de belangrijkste symptomen van interstitiële cystitis lijken erg op die van de bacteriële infectie van de blaas, namelijk: aandrang en pijn bij plassen, blaaskrampen en een constante druk op de blaas. Toch verschilt interstitiële cystitis wel degelijk van een terugkerende blaasontsteking, omdat het juist géén bacteriën zijn die klachten veroorzaken. Bij dit chronische blaaspijnsyndroom is de pijn in de blaas geen blaasontsteking, maar een goedaardige ontsteking van de blaaswand. Goedaardig of niet, pijnlijk en vervelend is de aandoening zeker.

Hoewel er nog steeds onderzoek wordt gedaan naar het relatief zeldzame blaaspijnsyndroom, is een oorzaak nog steeds niet gevonden. Onderzoek is lastig omdat interstitiële cystitis vaak een comorbide aandoening is, dit betekent dat het vaak samengaat met andere aandoeningen. Zo hebben patiënten soms ook last van bijvoorbeeld bekkenbodempijn of fibromyalgie.

pijn bij plassen maar geen blaasontsteking interstitiele cystitis

Met interstitiële cystitis heb je constante druk, aandrang en pijn bij plassen, maar geen blaasontsteking

Behandeling interstitiële cystitis

Een bewezen effectieve behandeling van interstitiële cystitis is er helaas nog niet. Er wordt vaak gekozen voor een combinatie van verschillende interventies om symptomen zoals druk op de blaas, aandrang en pijn bij plassen te bestrijden. Denk aan een combinatie van interstitiële cystitis-medicatie, gedragsverandering in de vorm van probleemerkenning, een interstitiële cystitis-dieet en fysiotherapie voor de versterking van bekkenbodemspieren. Hieronder bespreken we kort een aantal gangbare behandelingen.

Pijnmedicatie en ontstekingsremmers

Interstitiële cystitis wordt vooral bestreden met pijnmedicatie en medicatie tegen ontstekingen. Deze medicatie moeten pijnlijke blaaskrampen, aandrang en pijn bij plassen tegengaan. Vaak wordt deze medicatie gecombineerd met antihistaminica, dat ook wordt gebruikt bij allergieën en andere auto-immuunklachten. Je zou misschien denken dat antibiotica kan helpen bij interstitiële cystitis, net als bij een gewone blaasontsteking. Echter, bij interstitiële cystitis heb je vaak wel een branderig gevoel of pijn bij plassen, maar geen blaasontsteking die veroorzaakt wordt door bacteriën. Antibiotica zullen dus simpelweg niets doen omdat bacteriën niet de oorzaak zijn van dit blaaspijnsyndroom.

Blaasspoelingen

Wanneer medicijnen niet hebben geholpen om je klachten te verminderen, kunnen blaasspoelingen worden geprobeerd. Bij een blaasspoeling wordt de blaas met medicijnen gespoeld door middel van een eenmalige katheter via de plasbuis. Wanneer je hierbij kunt ontspannen is het niet pijnlijk. Via deze katheter kun je een vloeistof met medicatie in en uit de blaas laten lopen zodat er door de blaasspoelingen een beschermlaagje tegen de blaaswand ontstaat. Nadeel van deze blaasspoelingen is wel dat bij onvoldoende hygiëne tijdens het inbrengen het risico op een bacteriële infectie toeneemt, die de blaaspijn en een branderig gevoel bij het plassen weer kan verergeren.

Neurostimulatie

Sommige vrouwen met interstitiële cystitis hebben baat bij PTNS (Percutaneous Tibial Nerve Stimulation). Bij een PTNS-behandeling wordt door middel van kleine prikjes het zenuwstelsel in de onderrug geactiveerd. Onderhuids wordt een electrode precies langs een zenuwbaan in de rug geplaatst waardoor deze een constante prikkel krijgt. Neurostimulatie is niet pijnlijk. Sommige vrouwen bemerken een verbetering in de aandrang en pijn bij plassen, maar de werking verschilt van vrouw tot vrouw. 

Botox en lasers

Soms worden er botox-injecties gebruikt om de blaasspier te laten ontspannen. Botox kan er binnen drie maanden voor zorgen dat de druk op de blaas en pijn bij plassen afneemt. In wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat vrouwen met hevige pijnklachten de meeste afname van pijn ervaren door de injecties met botox.

Wanneer zichtbare zweren te zien zijn op de blaaswand is een laserbehandeling mogelijk. Een laserbehandeling is een snelle en bewezen effectieve methode die merkbaar kan zijn na ongeveer drie dagen. Met de laserbehandeling wordt de ontstoken huid onder toeziend oog van de arts verwijderd. Het voordeel van deze behandeling is dat deze kan worden herhaald zonder dat de werking ervan afneemt.

Pijn bij plassen? Probeer het interstitiële cystitis dieet

Een interstitiële cystitis-dieet bestaat niet uit precieze regeltjes over wat je wel of niet mag eten. Het dieet is gebaseerd op het idee dat de voeding die je inneemt bepalend kan zijn voor de samenstelling van de urine en daardoor invloed kan hebben op de symptomen van interstitiële cystitis, zoals een branderig gevoel en pijn bij plassen. De patiëntenvereniging interstitiële cystitis (ICP) heeft een lijst met voedingsmiddelen opgesteld die goed en minder goed zijn bij interstitiële cystitis. Het is niet de bedoeling dat je je te strikt aan de lijst houdt, maar je kunt wel proberen welke voedingsmiddelen voor jou een trigger zijn of juist niet.

Supplementen voor interstitiële cystitis

Er zijn een aantal supplementen waarvan in wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat ze de symptomen van interstitiële cystitis kunnen verminderen. Tegelijkertijd zijn er een aantal supplementen waarmee je juist moet oppassen, zoals vitamine C. Lees in het artikel over alternatieve middelen voor interstitiële cystitis welke supplementen je kunnen helpen en welke supplementen je beter kunt vermijden.

De beste behandeling verschilt van vrouw tot vrouw

Als je al geruime tijd last hebt van aandrang, druk en pijn bij plassen, maar geen blaasontsteking hebt, dan kun je je arts vragen om je te verwijzen voor een vervolgonderzoek. Als je vervolgens te maken krijgt met de diagnose interstitiële cystitis, is het belangrijk je goed voor te bereiden op een gesprek met jouw arts en alvast wat informatie te lezen over de aandoening en de mogelijke behandelingen. Toch is de keuze voor de beste behandeling voor jou op geen enkele zoekmachine te vinden, omdat de beste behandeling voor interstitiële cystitis vaak verschillend is voor elke vrouw. Het is aan jou en de arts om samen een keuze te maken en te ervaren wat voor jou werkt.

Digitale bronnen:

  • Gynos

Wetenschappelijke bronnen:

Chen, J. L., & Kuo, H. C. (2020). Clinical application of intravesical botulinum toxin type A for overactive bladder and interstitial cystitis. Investigative and clinical urology61(Suppl 1), S33–S42. https://doi.org/10.4111/icu.2020.61.S1.S33

Meng, E., Hsu, Y. C., & Chuang, Y. C. (2018). Advances in intravesical therapy for bladder pain syndrome (BPS)/interstitial cystitis (IC). Lower urinary tract symptoms10(1), 3–11. https://doi.org/10.1111/luts.12214

artikel Delen

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
      Logo wit Help ik ben vrouw

      Wij geloven dat je grip hebt op je eigen gezondheid. Wij zijn er om je te ondersteunen, te begeleiden en te inspireren met informatieve artikelen en persoonlijke ervaringen over vrouwengezondheid.

      © 2020. Alle rechten voorbehouden. Onze websitediensten, inhoud en producten zijn alleen voor informatieve doeleinden. Help ik ben vrouw geeft geen medisch advies, diagnose of behandeling. Voor verdere informatie, zie disclaimer.

      © 2020 Help ik ben vrouw

      Twitter
      Help ik ben vrouw
      Logo