THC is een veelbelovend middel voor vrouwen met endometriose

Medicinale wiet / cannabis voor endometriose

THC is een veelbelovend middel voor vrouwen met endometriose

Een veelbelovende nieuwe studie laat zien dat THC mogelijk de pijn en ergste symptomen van endometriose kan verlichten.

Duizenden vrouwen krijgen elk jaar de diagnose endometriose en hebben vaak geen hoop op een effectieve behandeling of moeten jarenlang hormonen slikken. Een veelbelovende nieuwe studie laat zien dat de cannabinoïde THC een hoopgevend middel is in de strijd tegen endometriose.

Endometriose is een aandoening waarbij het weefsel dat normaal aan de binnenkant van de baarmoeder groeit, buiten de baarmoeder groeit. Het baarmoederslijmvlies dat zich bij buiten de baarmoeder bevindt veroorzaakt vaak chronische pijnklachten. Ongeveer 1 op de 10 vrouwen lijdt aan de aandoening, en hoewel de symptomen op elke leeftijd kunnen beginnen, beginnen ze over het algemeen bij vrouwen tussen de 30 en 40 jaar. De symptomen kunnen variëren van lichte tot ondraaglijke pijnklachten.

Vrouwen met endometriose hebben vaak weinig behandelopties

Hormonen zorgen elke maand voor de opbouw van het endometriumweefsel, en hormonale behandelingen zoals de pil kunnen de groei van het weefsel beheersen. Helaas kleven aan hormoongebruik bijwerkingen. Daarom proberen veel vrouwen alternatieve methodes om de pijn van endometriose te verlichten, zoals het nemen van pijnstillers, het volgen van een dieet en het matigen van cafeïne en alcohol. Voor sommige vrouwen is een meer ingrijpende oplossing vereist, zoals het ondergaan van operaties om de endometriosehaarden te verwijderen – of in extreme gevallen zelfs de gehele baarmoeder. Er zijn helaas maar weinig oplossingen die pijnvrij en risicovrij zijn, en ze pakken vaak alleen de symptomen van endometriose aan.

Cannabis als mogelijke behandeling voor endometriose

Veel vrouwen die verlichting zoeken voor de pijnklachten die bij endometriose horen, grijpen naar alternatieve middelen. Een middel dat de afgelopen jaren aan populariteit heeft gewonnen, is cannabis – bij veel mensen ook wel bekend als (medicinale) wiet. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van wietolie worden gebruikt. 

Als je aan wiet denkt, dan denk je misschien al snel aan de psychoactieve effecten van THC. Vrouwen met endometriose zitten er natuurlijk niet op te wachten om elke dag ‘high’ te zijn. Gelukkig is er goed nieuws: een aantal van de meer dan 400 natuurlijke cannabinoïden in de plant kan worden gebruikt om de psychoactieve effecten van de THC te verminderen. Dat betekent dat een THC-verbinding in de toekomst bruikbaar zou kunnen zijn voor endometriose, zonder de high te veroorzaken die door andere soorten van de plant wordt veroorzaakt. 

Studies naar het gebruik van medicinale wiet voor endometriose

Onderzoek naar het gebruik van medicinale wiet bij vrouwen met bekkenbodempijn staat nog in de kinderschoenen, maar een studie naar het gebruik van cannabis bij vrouwen met bekkenbodemklachten liet zien dat ze baat kunnen hebben bij het gebruik van medicinale cannabis. Bijna alle vrouwen in de studie zagen een afname van pijnklachten en ongeveer de helft van de vrouwen had minder opioïde pijnstillers nodig.

Een Australische studie uit 2019 liet zien dat een op de tien Australische vrouwen met endometriose aangaf cannabis te gebruiken om hun pijn en andere symptomen van endometriose te verlichten. Van alle zelfhulpmiddelen die in de studie werden onderzocht, werd cannabis beoordeeld als de meest effectieve voor het verlichten van pijn. Vrouwen die meer pijn rapporteerden, gebruikten vaker cannabis dan vrouwen met mildere symptomen. Dit kan zijn omdat ze geen verlichting konden krijgen met andere middelen. Vrouwen in de studie die cannabis gebruikten, meldden ook verbeteringen in andere symptomen, waaronder maag- en darmklachten, misselijkheid, angst, depressie en slaap.

Een op de tien cannabisgebruikers meldde bijwerkingen, waaronder angst, slaperigheid en tachycardie (snelle hartslag). Dit komt overeen met ander onderzoek naar de bijwerkingen van cannabis.

Een veelbelovend nieuw onderzoek naar THC uit wiet voor endometriose

Een recent onderzoek dat werd uitgevoerd door Spaanse medische onderzoekers aan de Universiteit Pomeu Fabra van Barcelona, ​​zou een uitkomst kunnen zijn voor veel vrouwen die aan endometriose lijden. 

In januari 2020 publiceerde een onderzoeksteam een onderzoek naar het gebruik van THC uit wiet als behandelingsoptie voor endometriose. THC is het psychoactieve ingrediënt in de Cannabis sativa-plant. Volgens de onderzoekers kunnen de geneeskrachtige eigenschappen van de plant mogelijk de pijn verlichten bij endometriose en andere aandoeningen. Hoewel de experimenten in de studie op muizen werden uitgevoerd, waren hun bevindingen zo belangrijk dat de onderzoekers nu een klinisch onderzoek zijn gestart met vrouwen.

Drie belangrijke onderzoeksresultaten

De onderzoekers bestudeerden drie specifieke dingen bij de muizen die ze testten: hoe THC pijngerelateerde angst beïnvloedt, hoe THC pijngerelateerde geheugentekorten beïnvloedt en hoe het de daadwerkelijke endometriale groei in de baarmoeder beïnvloedt.

Minder pijn en angstklachten

De resultaten waren verrassend, zelfs voor de onderzoekers. In de proef werden implantaten in het bekken van een groep vrouwelijke muizen geplaatst, waardoor de pijn van endometriose nagebootst werd. De geïmplanteerde groep bleek angstiger te zijn; zo waren ze minder bereid om nieuwe ruimtes te verkennen. Het was ook lastiger voor de muizen om objecten te onthouden en te identificeren dan voor de muizen zonder pijn.

Van de groep muizen met pijnimplantaten die op endometriose lijken, kreeg een gedeelte gedurende 28 dagen 2 mg / kg THC. Dit verlichtte pijngevoeligheid in het bekken, maar had geen effect op pijn in andere delen, waaruit blijkt dat THC specifiek werkte voor pijn door endometriose. De met THC behandelde muizen bleken bovendien minder angstig te zijn dan de onbehandelde muizen.

Minder endometriosehaarden

Hoewel die bevindingen al bewijzen dat THC een effectieve behandelingsoptie zou kunnen blijken te zijn voor vrouwen met endometriose die aan chronische pijn lijden, wachtte er een veel opmerkelijkere verrassing op de onderzoekers: tegen het einde van het experiment was er bij de met THC behandelde groep minder vergroeiingen te zien en waren ze kleiner bij dan de onbehandelde muizen.

Minder cognitieve klachten

Omdat bekend is dat endometriose de cognitieve functie bij sommige vrouwen schaadt, bestudeerde het team ook de geheugenprestaties bij de muizen. Het team ontdekte dat het geheugen van de muizen met endometriose slechter was dan het geheugen van de muizen die de aandoening niet hadden. Muizen die met THC waren behandeld, vertoonden deze verslechtering echter niet. Dit suggereert dat THC mogelijk een beschermend effect op het geheugen kan hebben. 

Kan ik zelf wiet proberen voor mijn endometriose?

Misschien vraag je je af of je op basis van deze onderzoeken wiet of wietolie kunt proberen voor je endometriose-klachten, of dat je aan je arts kunt vragen je medicinale wiet voor te schrijven. We willen benadrukken dat hoewel deze onderzoeksresultaten veelbelovend zijn, het onderzoek zich nog in een beginnend stadium bevindt. De klinische studies met echte vrouwen zullen hopelijk meer uitsluitsel geven over het gebruik van THC uit cannabis voor endometrioseklachten. 

Mocht je medicinale wiet willen proberen, adviseren wij om altijd met je huisarts of medisch specialist te overleggen. Houd er rekening mee dat medicinale cannabis in Nederland maar door een zeer klein percentage artsen wordt voorgeschreven. De meeste artsen zijn terughoudend met het voorgeschrijven van medicinale wiet omdat zij vaak niet bekend zijn met het gebruik ervan. Deze en toekomstige studies helpen wellicht om vrouwen met endometriose in de toekomst meer behandelopties te geven. 

Heb jij ervaring met (medicinale) cannabis voor je endometriose-klachten? Laat het weten in de reacties!

Wetenschappelijke bronnen:

Escudero-Lara, A., Argerich, J., Cabañero, D., & Maldonado, R. (2020). Disease-modifying effects of natural Δ9-tetrahydrocannabinol in endometriosis-associated pain. eLife9, e50356. https://doi.org/10.7554/eLife.50356

Ngan, T. Y. T., Litt, M., Eguzo, K., & Thiel, J. A. (2019). Patient Outcomes Following Initiation of Medical Cannabis in Women with Chronic Pelvic Pain. Journal of Minimally Invasive Gynecology26(7), 89-90.

Sinclair, J., Smith, C. A., Abbott, J., Chalmers, K. J., Pate, D. W., & Armour, M. (2020). Cannabis Use, a Self-Management Strategy Among Australian Women With Endometriosis: Results From a National Online Survey. Journal of obstetrics and gynaecology Canada : JOGC = Journal d’obstetrique et gynecologie du Canada : JOGC42(3), 256–261. https://doi.org/10.1016/j.jogc.2019.08.033

Vrouwenkwalen

Endometriose

Endometriose is een pijnlijke chronische aandoening waarbij er weefsel op andere plekken voorkomt dan in de baarmoeder zelf.

artikel Delen

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
1 Reactie
 1. Ik heb endometriose in vergevorderd stadium en ik bied me vrijwillig aan om als testpoppetje te fungeren!!!! De Pijn is ondraaglijk en ik kan toch al geen kant meer op..

  Laat hier je reactie achter

  Logo wit Help ik ben vrouw

  Wij geloven dat je grip hebt op je eigen gezondheid. Wij zijn er om je te ondersteunen, te begeleiden en te inspireren met informatieve artikelen en persoonlijke ervaringen over vrouwengezondheid.

  © 2020. Alle rechten voorbehouden. Onze websitediensten, inhoud en producten zijn alleen voor informatieve doeleinden. Help ik ben vrouw geeft geen medisch advies, diagnose of behandeling. Voor verdere informatie, zie disclaimer.

  © 2020 Help ik ben vrouw

  Twitter
  Help ik ben vrouw
  Logo