Veel bloedverlies bij menstruatie (menorragie)

Veel bloedverlies bij menstruatie (menorragie)

Heftig bloedverlies tijdens de menstruatie kan erg vervelend zijn. Wat kun je eraan doen?

Dat menstrueren voor geen enkele vrouw echt een pretje is, dat weten we allemaal. Sommige vrouwen hebben echter veel meer last van hun menstruatie dan anderen. Zo’n hevige menstruatie met veel bloedverlies kan een grote impact hebben op je dagelijks leven. Zo moet je jezelf vaak verschonen en ben je daardoor misschien beperkt in de plekken waar je naartoe kunt gaan, en kunnen normale bezigheden zoals sporten ineens een grote uitdaging zijn. Zo’n heftige menstruatie kan dan ook nog eens gepaard gaan met veel pijn. Maar wanneer spreken we eigenlijk van een menstruatie met veel bloedverlies en zijn er behandelingen mogelijk?

Wat is heftig bloedverlies bij menstruatie (menorragie)?

Hevig bloedverlies tijdens de menstruatie wordt ook wel menorragie genoemd. Dit kan erg vervelend zijn. Elke vrouw heeft een andere cyclus, maar een normale cyclus is tussen de 21 tot 35 dagen. Per cyclus zijn de meeste vrouwen 3 tot 7 dagen ongesteld. Bij menorragie kan deze periode langer zijn, maar je verliest daarnaast ook meer bloed dan gemiddeld. Gemiddeld verliest een vrouw namelijk ongeveer 40 milliliter bloed tijdens de menstruatie, maar vrouwen met menorragie kunnen wel twee keer zo veel bloedverlies hebben. Als je zwaar ongesteld bent kun je dit merken aan de frequentie dat je jouw maandverband of tampon moet verschonen. Het kan ook zo zijn dat je ze allebei moet gebruiken om niet door te lekken. Zelfs dan kun je nog doorlekken als je last hebt van menorragie.

Wat moet je doen bij hevig bloedverlies?

Als de hevige menstruaties vervelend zijn kun je het beste naar de huisarts. Voordat je erheen gaat is het raadzaam om een speciale menstruatiekalender bij te houden in de maand ervoor. Hierin kun je invullen hoe vaak je ongesteld bent, maar ook hoe vaak je jezelf moet verschonen. Dit kan de huisarts erg helpen. De huisarts zal daarnaast ook kort jouw baarmoeder onderzoeken via de vagina. Als hij of zij hier geen afwijkingen ziet, wordt er meestal geen verder onderzoek gedaan. Er wordt wel bloed afgenomen om te kijken of je last hebt van bloedarmoede. Tot slot zullen de verschillende behandelopties besproken worden.

Oorzaken hevige menstruatie

Een hevige ongesteldheid kan in de familie voorkomen en het bloedverlies kan toenemen naarmate je ouder wordt. Echter, er zijn ook een aantal andere oorzaken die veel bloedverlies tijdens zo’n heftige menstruatie kunnen veroorzaken:

 • Een poliep: Dit zijn uitstulpingen van het baarmoederslijmvlies en is meestal goedaardig;
 • Een vleesboom (myomen): Dit is een goedaardig gezwel van de spieren in de baarmoeder;
 • Een koperspiraal: Hierdoor kun je de eerste drie maanden heviger ongesteld zijn dan je gewend bent;
 • Een stollingsstoornis: Naast veel bloedverlies tijdens de menstruatie heb je ook last van blauwe plekken en wondjes die niet snel stollen;
 • Bepaalde medicatie.

Behandeling hevig bloedverlies

De meest gangbare behandelopties zijn de anticonceptiepil of een hormoonspiraaltje. Hierdoor hebben vrouwen respectievelijk 50 en 90 procent minder bloedverlies. Het vermindert ook vaak de pijn die je kunt ervaren. Als je geen hormonen toegediend mag krijgen zijn er ook andere medicatie opties. Dit is wel iets minder effectief.

De baarmoeder laten verwijderen is een ingrijpende behandeling, maar is voor sommige vrouwen een laatste redmiddel bij menorragie

Als je niet meer zwanger wilt worden kun je er ook voor kiezen om het baarmoederslijmvlies weg te laten halen. 85 procent van de vrouwen heeft hierdoor minder bloedverlies en 40% heeft helemaal geen last meer van bloedverlies.

Tot slot kun je ook de baarmoeder laten verwijderen. Dit is echter veel ingrijpender dan het laten verwijderen van het baarmoederslijmvlies. Je kunt dan niet meer zwanger worden. Bovendien krijgen meer vrouwen een complicatie bij deze behandeling. Voor sommige vrouwen kan het echter wel een laatste redmiddel zijn bij menorragie. 

Mayoclinic.org

Vrouwenkwalen

Endometriose

Endometriose is een pijnlijke chronische aandoening waarbij er weefsel op andere plekken voorkomt dan in de baarmoeder zelf.

Menstruatie

Onregelmatige menstruatie

Wat is een onregelmatige menstruatie precies en moet je iets doen als je hier last van hebt?

artikel Delen

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
   Logo wit Help ik ben vrouw

   Wij geloven dat je grip hebt op je eigen gezondheid. Wij zijn er om je te ondersteunen, te begeleiden en te inspireren met informatieve artikelen en persoonlijke ervaringen over vrouwengezondheid.

   © 2020. Alle rechten voorbehouden. Onze websitediensten, inhoud en producten zijn alleen voor informatieve doeleinden. Help ik ben vrouw geeft geen medisch advies, diagnose of behandeling. Voor verdere informatie, zie disclaimer.

   © 2020 Help ik ben vrouw

   Twitter
   Help ik ben vrouw
   Logo