Wanneer zwanger worden niet lukt

Wanneer zwanger worden niet lukt

De vruchtbaarheid van een vrouw is afhankelijk van veel factoren. Welke oorzaken kunnen er zijn voor een verminderde vruchtbaarheid en wat kun je zelf doen?

Jullie willen graag kinderen, maar na een jaar proberen ben je nog steeds niet zwanger geworden. Dat brengt veel onzekerheid met zich mee. Misschien vraag je je wel af of je last hebt van onvruchtbaarheid. Maar is dat wel zo? De vruchtbaarheid van een vrouw is namelijk afhankelijk van veel factoren en onvruchtbaarheid kan daardoor verschillende oorzaken hebben. Deze komen in dit artikel aan bod.

Vruchtbare periode van de vrouw

Wanneer is een vrouw vruchtbaar? De vruchtbare periode van de vrouw start op het moment dat haar eerste eisprong plaatsvindt en eindigt met de laatste. Iedere vrouw heeft namelijk een bepaald aantal eitjes – dit aantal is voor iedere vrouw anders. Als deze eitjes op zijn, dan start de overgang en is de vruchtbare periode voorbij. Het moment dat de vruchtbare periode is gestart, begint als de eerste menstruatie zich voordoet. Het moment van stoppen ontdek je doordat de menstruatie uitblijft. De vruchtbare periode van een vrouw start vaak rond twaalf jaar en eindigt ergens rond de vijftig. Overigens is dit per vrouw heel verschillend en hangt de vruchtbare periode af van erfelijke factoren.

Vruchtbaarheid vrouw en leeftijd

Voor de vruchtbaarheid van een vrouw is leeftijd een bepalende factor. Hoe ouder je bent, des te lastiger kan het zijn om zwanger te worden. Dat heeft onder meer te maken met dat je lichaam al veel meegemaakt heeft. En al die ervaringen kunnen de vruchtbaarheid van een vrouw verminderen. Daarnaast verandert het lichaam voortdurend, waardoor het vaak moeilijker wordt om op latere leeftijd nog zwanger te worden. Dit wil niet direct zeggen dat je dus onvruchtbaar bent, maar wel dat er iets met het lichaam aan de hand is, waardoor het moeilijker gaat. Hoewel leeftijd een rol speelt, is leeftijd niet een oorzaak van een verminderde vruchtbaarheid.

Oorzaken van onvruchtbaarheid

Als zwanger worden niet wil lukken, dan kunnen hier tal van oorzaken aan ten grondslag liggen. We zetten de meest voorkomende oorzaken hier voor je op een rij. Hou er overigens altijd rekening mee dat een verminderde vruchtbaarheid van een vrouw moet worden vastgesteld bij een gynaecoloog of huisarts. Raadpleeg daarom altijd een arts als je na veel proberen maar niet zwanger wordt.

Uitblijven van de ovulatie

Een veelvoorkomende oorzaak van verminderde vruchtbaarheid is het uitblijven van de eisprong tijdens je menstruatiecyclus. Nu is iedere cyclus anders. Zo is er de ideale cyclus van achtentwintig dagen, maar soms zitten er vijfendertig dagen tussen de ene en de andere menstruatie. Voor sommige vrouwen is de menstruatie elke maand stipt op tijd, andere vrouwen hebben een onregelmatige cyclus. Het is daarom belangrijk om voor jezelf bij te houden wanneer je menstrueert. Ook kun je je eisprong in de gaten houden door middel van temperaturen; bij een lichte verhoging tot aan je menstruatie heb je een ovulatie gehad. Sneller en betrouwbaarder is het gebruik van een ovulatietest, waarmee je door middel van je urine je vruchtbare dagen ontdekt. Blijft de menstruatie uit, dan is er geen eitje geweest. Gebeurt dit regelmatig en ben je niet zwanger, dan kan dit verschillende redenen hebben.

Een kwart van de koppels die zwanger willen worden hebben te weinig seks

Stress

Als de eisprong niet komt, kan dat verschillende redenen hebben. Soms is stress de oorzaak. Door stress komen er allemaal hormonen vrij in het lichaam die het eitje tegenhouden. Stress verminderen helpt dan al aanzienlijk, al is dat soms natuurlijk niet zo makkelijk.

Over- of ondergewicht

Een gezond gewicht helpt de hormonen in balans te houden. Sterk overgewicht of juist ondergewicht verstoren de hormoonbalans waardoor de eierstokken niet goed functioneren. Te snel afvallen door een crashdieet, verkeerde voeding, intensieve arbeid en te intensief sporten verstoren deze hormoonbalans net zo.

Polycysteus ovariumsyndroom

Het polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) houdt in dat zich meerdere vochtblaasjes of cysten in de eierstokken ophouden. Deze blaasjes ontstaan doordat de hormoonhuishouding uit balans is. Het kan zijn dat een vrouw te veel testosteron aanmaakt tijdens de cyclus of dat er te veel insuline in je bloed aanwezig is. Vervolgens rijpen de eiblaasjes niet of nauwelijks en ontstaan uit de follikels met vocht gevulde blaasjes die zich op de eierstokken hechten. Hierdoor blijft de menstruatie soms maanden uit. Overgewicht en erfelijkheid spelen een grote rol bij het ontwikkelen van PCOS.

Asherman syndroom

Bij het Asherman syndroom ontstaan er verklevingen in de baarmoeder die het zwanger worden verstoren. Dit syndroom ontstaat vaak na een operatie of ingreep aan de baarmoeder. Denk hierbij aan het verwijderen van poliepen en vleesbomen, een keizersnede, curettage en het operatief verwijderen van een placenta. Door de verklevingen kan het eitje na de ovulatie de baarmoeder moeilijk bereiken. En – niet onbelangrijk – de verklevingen houden tevens een goede innesteling van een bevrucht eitje tegen. Of je last hebt van het Asherman syndroom moet door een arts worden vastgesteld.

Verstopte eileider

Medicijnen, buikoperaties en infectieziekten, zoals soa’s, kunnen verantwoordelijk zijn voor een verminderde vruchtbaarheid van de vrouw later in het leven. Een Chlamydia-infectie bijvoorbeeld kan een verstopping van de eileiders veroorzaken. Hierdoor is het niet mogelijk voor een eicel om naar de baarmoeder af te dalen. Onderbuikoperaties, zoals een blindedarmoperatie en keizersnede, kunnen ook verantwoordelijk zijn voor een dergelijke verstopping.

Wel een succesvolle eisprong maar te weinig seks

De vruchtbaarheid van een vrouw hangt dus voornamelijk af van een succesvolle eisprong. Blijft de ovulatie uit, dan is zwanger worden veel lastiger. De redenen voor het uitblijven kan van vrouw tot vrouw verschillen, het is dan ook verstandig om contact op te nemen met een arts wanneer je vermoedt dat je geen succesvolle eisprong hebt. Maar wat als je wel een succesvolle eisprong hebt? Dan zou het best eens kunnen zijn dat jullie te weinig tijd tussen de lakens besteden…

Er wordt bij vruchtbaarheidsonderzoek vaak ten onrechte weinig aandacht besteed aan de hoeveelheid en de timing van seks. Dat is natuurlijk een beetje gek, want seks is een essentieel onderdeel van het zwanger worden. Recent onderzoek liet zien dat een kwart van de koppels die zwanger wilden worden te weinig (minder dan vier keer per maand) met elkaar vrijden. Just do it, dus!  

 • Kennislink.nl

artikel Delen

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
   Logo wit Help ik ben vrouw

   Wij geloven dat je grip hebt op je eigen gezondheid. Wij zijn er om je te ondersteunen, te begeleiden en te inspireren met informatieve artikelen en persoonlijke ervaringen over vrouwengezondheid.

   © 2020. Alle rechten voorbehouden. Onze websitediensten, inhoud en producten zijn alleen voor informatieve doeleinden. Help ik ben vrouw geeft geen medisch advies, diagnose of behandeling. Voor verdere informatie, zie disclaimer.

   © 2020 Help ik ben vrouw

   Twitter
   Help ik ben vrouw
   Logo