Berberine is een van de weinige supplementen waarvan de wetenschap de werking heeft aangetoond. Heb jij PCOS en ben je op zoek naar een natuurlijk middel dat je symptomen kan verminderen? Lees dan waarom berberine een plekje in onze digitale ‘hall-of-fame’ verdient.
Wat is berberine?
Berberine is een plantenextract dat in de traditionele Chinese geneeskunde wordt gebruikt bij de behandeling van diabetes, diarree en onvruchtbaarheid. Je kunt berberine nemen als supplement, waarbij het bittere, gele poeder vaak in capsules is verwerkt. In de afgelopen jaren heeft een groeiend aantal wetenschappelijke studies de werking van berberine aangetoond en is het ook in de praktijk een populair middel tegen diabetes geworden. Juist dit gunstige effect van berberine op diabetes maakt het middel zo interessant is voor vrouwen met polycysteus ovariumsyndroom (PCOS), omdat deze vrouwen vaak last hebben van insulineresistentie.
Wist je dat berberine beter werkt voor het reguleren van insuline dan het veelgebruikte medicijn metformine?
Hoe werkt berberine bij PCOS?
Berberine kan tal van voordelen bieden aan vrouwen met PCOS, waaronder verbeterde vruchtbaarheid, hulp bij gewichtsverlies en een verlaagd risico op complicaties die verband houden met de aandoening, zoals insulineresistentie en diabetes type 2, hoog cholesterol en leververvetting. Als je arts metformine of andere geneesmiddelen voor diabetes voorschrijft om de bloedglucoseregulatie te helpen, kan dit natuurlijke product deze geneesmiddelen effectiever maken. Uit onderzoek blijkt dat het zelfs kan worden gebruikt ter vervanging van deze geneesmiddelen, mocht je liever geen medicijnen gebruiken. Wil je weten hoe berberine werkt? Dan moeten we echt even technisch worden…
Effect op insulinewaardes
Berberine is misschien wel het meest bekend om het vermogen om de insulinespiegels onder controle te krijgen. Onderzoek toont aan dat het de bloedsuikerspiegel op verschillende manieren verlaagt, onder andere door het verminderen van de productie in de lever. Berberine werkt op moleculair niveau in je lichaam. Een van de belangrijkste functies is het activeren van AMPK, een enzym dat de stofwisseling reguleert. Onderzoek toont aan dat berberine de nuchtere glucose, nuchtere insuline, postprandiale glucose en HbA1c verlaagt.
Wist je dat berberine beter werkt voor het reguleren van insuline dan het veelgebruikte medicijn metformine? Niet alleen heeft berberine minder nare bijwerkingen dan metformine, het is zogenaamd ‘normoglycemisch’, wat een moeilijk woord is om te zeggen dat de waardes worden teruggebracht naar de norm. Kortom, berberine verlaagt alleen de bloedsuikerspiegel als deze ook echt verhoogd is.
Androgeenregulatie
Van berberine is aangetoond dat het de insulineresistentie verbetert op een vergelijkbare manier als metformine, en daarom denken onderzoekers dat het dezelfde androgeenproductie-regulerende effecten heeft zonder de bijwerkingen van metformine. Dit is met name van belang voor vrouwen met PCOS, omdat hyperandrogenisme verantwoordelijk is voor veel van de meest vervelende symptomen van PCOS, waaronder hirsutisme (overmatige haargroei), acne (vooral op het gezicht, rug en borst) en acanthosis nigricans (gebieden met hyperpigmenteerde, verdikte plekken meestal te vinden in de oksels, nek en lies).
Acne
Onderzoek toont aan dat berberine een effectieve keuze is voor mensen met matige tot ernstige acne. Recent onderzoek heeft een verbetering van acne aangetoond met maar liefst 45% na slechts 4 weken. Het is zelfs bewezen dat het gebruik van berberine de genezing van littekens versnelt en toekomstige uitbraken van acne voorkomt.
Darmgezondheid
Berberine kan de darmgezondheid verbeteren door de antimicrobiële activiteit tegen bacteriële, virale en schimmelinfecties, parasieten en wormen. Studies tonen aan dat het supplement bacteriën met een korte keten vetzuur (SCFA) verrijkt, wat leidt tot een verbetering van de darmbarrièrefuncties, het verlichten van ontstekingen of het creëren van een ongewenste omgeving voor ziekteverwekkers. Dit alles kan een positief effect hebben op darmaandoeningen, obesitas en insulineresistentie.
Bijwerkingen en interacties
Goed, in het voorgaande wordt berberine een beetje afgeschilderd als wondermiddel. En als wij iets lezen over zogenaamde ‘wondermiddeltjes’, dan gaan onze alarmbellen al gauw rinkelen (hopelijk bij jou ook!). Wondermiddelen bestaan natuurlijk niet, en al komt berberine wel een beetje in de buurt, we moeten toch enkele kanttekeningen plaatsen.
Berberine is een veilig supplement dat zonder grote problemen kan worden genomen. Berberine is echter niet geschikt voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, dus als je probeert zwanger te worden, kun je berberine het beste vermijden. Onderzoekers denken dat berberine de placenta kan passeren en schade kan toebrengen aan de foetus. Het kruid verhoogt namelijk het stofje bilirubine, wat schadelijk is voor bepaalde delen van de hersenen. Het kan daarom voor een hersenbeschadiging zorgen bij de foetus of bij pasgeboren baby’s die zijn blootgesteld aan berberine. Op dezelfde manier kan berberine ook via de moedermelk op de baby worden overgedragen en schade veroorzaken. Verder kan berberine ook voor een wisselwerking met bepaalde medicijnen (zoals antibiotica) zorgen, het is dus verstandig om het gebruik van berberine te bespreken met een arts wanneer je ook andere medicatie neemt.
Zet berberine op je PCOS-boodschappenlijstje!
Berberine is zeker een van de supplementen die je wilt proberen wanneer je last hebt van PCOS. Berberine heeft een robuuste basis in de wetenschap en is en veilig en zeer veelbelovend middel in de strijd tegen PCOS, zo concludeert ook een recente meta-analyse, waarin vijf onderzoeken naar berberine op een rijtje werden gezet. Genoeg reden voor ons om dit supplement een plekje te geven in onze digitale ‘hall-of-fame’.
Ben je benieuwd welke PCOS-supplementen wij nog meer de moeite waard vinden? Neem dan eens kijkje bij het artikel over inositol, een supplement dat naast berberine het verschil kan maken voor je PCOS-symptomen.
Heb jij ervaring met berberine voor PCOS? Deel je ervaring in de reacties!
Dong, H., Wang, N., Zhao, L., & Lu, F. (2012). Berberine in the treatment of type 2 diabetes mellitus: a systemic review and meta-analysis. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, 2012, 591654. https://doi.org/10.1155/2012/591654
Li, M. F., Zhou, X. M., & Li, X. L. (2018). The Effect of Berberine on Polycystic Ovary Syndrome Patients with Insulin Resistance (PCOS-IR): A Meta-Analysis and Systematic Review. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, 2018, 2532935. https://doi.org/10.1155/2018/2532935
Rondanelli, M., Infantino, V., Riva, A., Petrangolini, G., Faliva, M. A., Peroni, G., Naso, M., Nichetti, M., Spadaccini, D., Gasparri, C., & Perna, S. (2020). Polycystic ovary syndrome management: a review of the possible amazing role of berberine. Archives of gynecology and obstetrics, 301(1), 53–60. https://doi.org/10.1007/s00404-020-05450-4
Xie, L., Zhang, D., Ma, H., He, H., Xia, Q., Shen, W., Chang, H., Deng, Y., Wu, Q., Cong, J., Wang, C. C., & Wu, X. (2019). The Effect of Berberine on Reproduction and Metabolism in Women with Polycystic Ovary Syndrome: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Control Trials. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, 2019, 7918631. https://doi.org/10.1155/2019/7918631
Wei, W., Zhao, H., Wang, A., Sui, M., Liang, K., Deng, H., Ma, Y., Zhang, Y., Zhang, H., & Guan, Y. (2012). A clinical study on the short-term effect of berberine in comparison to metformin on the metabolic characteristics of women with polycystic ovary syndrome. European journal of endocrinology, 166(1), 99–105. https://doi.org/10.1530/EJE-11-0616

Inositol: een bewezen supplement voor PCOS
Inositol is een veelgebruikt en veelbelovend middel tegen de symptomen van PCOS.

PolyCysteus Ovarium Syndroom (PCOS)
PCOS is een syndroom waarbij de eierstokken cystes bevatten. Welke alternatieve behandelingen zijn er?
Hoi! Ik wil mijn ervaring wel delen in de hoop dat het andere vrouwen kan helpen. Een aantal jaar geleden kwam ik er naar veel jaren tobben achter dat ik PCOS heb. Voor mij is berberine echt een middel dat ik altijd zal blijven nemen. Ik heb naast de diagnose PCOS ook de ziekte van Hashimoto. Ik neem weinig koolhydraten in m’n dieet, en met een streng dieet en vasten duurt het een maand voordat ik 2 kilo verlies, als ik geluk heb. Ik kom ook zeer gemakkelijk aan. Dit komt allemaal door mijn twee aandoeningen, PCOS en Hashimoto. Een tijdje geleden besloot ik mijn uiterste best te doen en uit te zoeken welke holistische middelen ik kan nemen om mijn schildklier en PCOS te ondersteunen. Ik kwam berberine tegen, mijn arts heeft goedkeuring gegeven om dit te nemen. Het is eigenlijk de natuurlijke vorm van Metformine. Vanaf de eerste dag dat ik hiermee begonnen ben, ben ik in 3 weken 7 kilo afgevallen. De eerste 5 kilo die ik verloor was in 10 dagen en dat is zonder zelfs maar te sporten. Na die 10 dagen begon ik met regelmatig bewegen. Het gewicht gaat er nog steeds gemakkelijk af. Ik wou dat ik berberine jaren geleden zou hebben gevonden. Ik zeg niet dat dit een magische pil is, die bestaan niet, maar voor vrouwen die moeite hebben om af te vallen kan dit net het zetje zijn dat je nodig hebt, helemaal als je dezelfde aandoeningen hebt als ik. Ik ben nog steeds chronisch vermoeid, hier helpt berberine helaas niet voor. Dit is echter een enorme hulp om wat gewicht kwijt te raken. Berberine is echt mijn nieuwe beste vriendin.
Welk merk berberine gebruik je dan, er zijn zoveel merken
Beste Karin, de dosis die in de verschillende onderzoeken wordt gebruikt varieert tussen de 500 en 1500 mg, verdeeld over 2 à 3 keer per dag, idealiter ingenomen bij de maaltijd. Het merk zou niet zoveel uit moeten maken, al is het bij supplementen altijd aan te raden om te kiezen voor kwaliteitsproducten.