Een blaasverzakking hoeft niet het einde te betekenen

Blaasverzakking

Een blaasverzakking hoeft niet het einde te betekenen

Naar schatting hebben bijna de helft van de vrouwen boven de 50 last van een verzakking. Een vervelende kwaal waar je weinig over hoort. Maar wat kun je ertegen doen?

Heb je soms het idee dat er tijdens het wandelen of fietsen een ballonnetje tussen je benen zit? Moet je vaak plassen en lijkt het alsof het even duurt voordat het plassen als je eenmaal zit moeilijk op gang komt? En heb je het idee dat je je blaas met moeite kan legen? Dan kan het zijn dat je last hebt van een blaasverzakking, ook wel een prolaps genoemd. Een blaasverzakking is letterlijk een verzakking van de blaas en de oorzaak ligt in veel gevallen bij een verslapping van de bekkenbodem.

Bekkenbodem: hangmatje voor de buikorganen

De bekkenbodem is heel belangrijk voor een menselijk lichaam en vooral voor vrouwen. De bekkenbodem is namelijk de hangmat waarin de buikorganen liggen. Het is onder meer verantwoordelijk voor het ondersteunen van de blaas en de baarmoeder. Wanneer de spieren en banden van de bekkenbodem verslappen, dan kan er een baarmoederverzakking en/of een blaasverzakking optreden. Het kan zelfs voorkomen dat de endeldarm of de top van de schede als de vrouw een baarmoederverwijdering heeft gehad, kan verzakken.

Symptomen van een blaasverzakking

Een verzakking van de blaas bij de vrouw kan verschillende klachten geven. Zo kan er een uitstulping ontstaan in de vorm van een bolletje in de vagina. De schede voelt zwaar aan en vrijen is pijnlijk. Je merkt de verzakking van de blaas vooral bij het plassen. Zo kun je last hebben van urineverlies, komt het plassen moeizaam op gang en is het lastig om de blaas goed te legen. Ook vaak moeten plassen en een plotseling heftige aandrang kunnen voorkomen. Omdat het moeilijker is de blaas goed te legen, zou je vaker last kunnen hebben van een blaasontsteking. Klachten als vermoeidheid en pijn onderin de buik en rug, komen ook wel eens voor. Pijn en klachten aan het bekken zelf, komen ook voor.

Verschillende stadia blaasverzakking

Een prolaps komt meestal voor bij een vrouw, omdat daar de verzakking van de blaas door de vagina klachten geeft. Om een blaasverzakking te kunnen behandelen is het goed om te weten in welk stadium de verzakking van de blaas zich bevindt. De gynaecoloog of een bekkenbodemspecialist hanteert hiervoor vier stadia:

  1. er is sprake van een lichte verzakking, je ondervindt hier meestal weinig tot geen klachten van, een beetje moeite met plassen zou mogelijk zijn.
  2. er is een grotere prolaps en een uitstulping te zien, bij persen komt deze uitstulping niet voorbij de ingang van de vagina.
  3. er is een grote verzakking te zien die door te persen zelfs voorbij de ingang van de vagina komt.
  4. de prolaps is zodanig, dat je niet hoeft te persen om deze de ingang van de vagina te laten passeren.

Wat te doen bij blaasverzakking

Heb je een of meerdere van bovengenoemde klachten en vraag je je af of je wellicht een blaasverzakking hebt, dan wil je weten wat te doen bij blaasverzakking. Maak eerst een afspraak met je huisarts. Hij kan je dan doorverwijzen naar de gynaecoloog. De gynaecoloog moet dan vastzetten of het inderdaad om een blaasverzakking gaat of dat er wellicht nog andere organen, zoals de baarmoeder, bij de prolaps betrokken zijn. De diagnose kan worden gesteld door middel van een (inwendige) echo. Daarna kun je met een bekkenbodemspecialist aan de slag om de bekkenbodemspieren te verstevigen.

Behandeling kan, maar hoeft niet

De verzakking van de blaas is niet gevaarlijk. Het kan wel naarmate je als vrouw ouder wordt, erger worden. Maar zolang je geen tot milde klachten ervan ondervindt, dan is het in principe niet nodig. Bij een blaasverzakking in stadium 3 of 4 is het wel aan te raden iets te doen, omdat de klachten je in je dagelijks leven in de weg kunnen zitten. Je hebt dan drie opties: bekkenfysiotherapie, het plaatsen van een ring of pessarium of een operatie.

Bekkenfysiotherapie

Een verzakking wordt veroorzaakt doordat de bekkenbodemspieren zijn verslapt of gewoon minder sterk zijn geworden. De bekkenbodem kan door verschillende redenen verslappen, maar omdat het hier om spieren gaat, kun je deze ook weer sterker trainen. Dit kan door te sporten en door bekkenfysiotherapie. Hierbij leer je hoe je door middel van oefeningen je bekkenbodem sterker maakt.

Ondersteuning met een pessarium

Door middel van een vaginale ring (ook bekend onder de naam pessarium) kan de verzakking weer op zijn plek gezet worden. Deze ring wordt helemaal op je lichaam afgestemd qua grootte, zodat je deze niet voelt zitten. Zo nu en dan moet het pessarium wel gereinigd worden. Dit kan je zelf doen of laten doen bij de gynaecoloog.

Operatie bij blaasverzakking

In ernstige gevallen kan je advies krijgen om toch maar een operatie te ondergaan. Dit heet een voorwandplastiek en daarbij wordt het steunweefsel tussen de blaas en de vagina verstevigd met oplosbare hechtingen.

Opereren is de meest ingrijpende behandeling van een blaasverzakking, maar het is goed te weten dat deze operaties de laatste jaren steeds meer met robots worden uitgevoerd, en dat open-buik-operaties steeds minder vaak voorkomen.  Het opereren met een robot heeft als voordeel dat er slechts een aantal gaatjes in je buik worden gemaakt, waardoor de operatie wordt uitgevoerd. Dit leidt tot minder lichamelijke klachten bij de geopereerde vrouwen.

Een blaasverzakking betekent niet het einde

Een blaasverzakking is een vervelende kwaal, die vaak alleen maar erger wordt als je er te lang mee blijft rondlopen. Laat je daarom goed informeren en zoek bijvoorbeeld op het internet ervaringen van vrouwen met een blaasverzakking. Je bent namelijk echt niet alleen! Heb je klachten, zoek dan hulp. Er zijn verschillende behandelmogelijkheden waar veel vrouwen gebaat bij zijn. 

Digitale bronnen:

  • Máxima Medisch Centrum
  • Keizer Kliniek
  • Albert Schweitzer Bekkenbodemcentrum
  • Rijnstate
Blaas

Blaasontsteking

Bijna iedere vrouw heeft het wel eens gehad… blaasontsteking. Wat kun je eraan doen?

artikel Delen

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Reageren? Gezellig!

      Laat hier je reactie achter

      Logo wit Help ik ben vrouw

      Wij geloven dat je grip hebt op je eigen gezondheid. Wij zijn er om je te ondersteunen, te begeleiden en te inspireren met informatieve artikelen en persoonlijke ervaringen over vrouwengezondheid.

      © 2020. Alle rechten voorbehouden. Onze websitediensten, inhoud en producten zijn alleen voor informatieve doeleinden. Help ik ben vrouw geeft geen medisch advies, diagnose of behandeling. Voor verdere informatie, zie disclaimer.

      © 2020 Help ik ben vrouw

      Twitter
      Help ik ben vrouw
      Logo