Een onregelmatig cyclus, overmatige haargroei en acne: zo maar wat symptomen die kunnen wijzen op het PolyCysteus Ovarium Syndroom (PCOS). Deze hormonale aandoening kan een flinke impact op je leven hebben.
Wat is PCOS?
Het Polycysteus Ovarium Syndroom is een syndroom waarbij de eierstokken veel blaasjes bevatten, ook wel cystes genoemd. Bij vrouwen zonder PCOS groeien er in de eerste helft van de menstruatiecyclus een aantal blaasjes waarvan er uiteindelijk een knapt. Dit is de eisprong. Vrouwen met het PCOS-syndroom hebben meer blaasjes in de eierstokken, maar deze blaasjes blijven klein en vaak vindt er ook geen eisprong plaats. Hierdoor worden deze vrouwen ook niet of minder ongesteld en zijn ze dus minder vruchtbaar. Het probleem bij PCOS ligt dus in de eierstokken, waardoor er een verstoring ontstaat in de balans tussen mannelijke en vrouwelijke geslachtshormonen.
Daarnaast is PCOS ook geassocieerd met een verhoogde insulineresistentie. Insuline zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel verlaagd wordt. Als je lichaam hier resistent voor wordt, moet het lichaam meer insuline aanmaken om hetzelfde effect te geven. Als dit voor een langere tijd doorgaat kun je diabetes type 2 ontwikkelen, omdat je lichaam niet meer genoeg insuline kunt aanmaken.
PCOS-symptomen en diagnose
Denk je dat je misschien last hebt van deze aandoening? Wanneer je last heb van het PCOS-syndroom, krijg je vaak te maken met een aantal specifieke symptomen:
- Je wordt niet of minder vaak ongesteld. De cyclus is langer dan 35 dagen;
- Je hebt last van overmatige haargroei, bijvoorbeeld op de kin, borsten of onderbuik;
- Je hebt last van puistjes.
- Je hebt overgewicht (maar dit hoeft niet)
Diagnose door een arts
Mocht je last hebben van de voorgaande symptomen, dan is het verstandig om langs de huisarts te gaan. Deze kan je doorverwijzen naar een gynaecoloog. De gynaecoloog stelt de diagnose PCOS aan de hand van drie PCOS-symptomen:
- Er zijn geen of te weinig eisprongen. Hierdoor wordt je dus niet of minder vaak ongesteld;
- Er wordt teveel van het hormoon androgeen aangemaakt. Hierdoor krijg je acne, overbeharing (kin, onderbuik en borsten) en haaruitval (mannelijke kaalheid);
- Er zijn meer dan 12 blaasjes te zien per eierstok op een echografie.
De diagnose PCOS wordt gesteld als je aan minimaal twee van de drie kenmerken voldoet.
Er zijn alternatieve middelen die kunnen helpen bij PCOS, zoals D-chiro-inositol en myo-inositol
PCOS behandeling
Als je PCOS hebt, kun je een aantal behandelingen ondergaan. De behandeling hangt af van of jij nog zwanger wilt worden. Als je op dit moment geen kinderen wilt kun je het beste aan de pil of een hormoonspiraal (Mirena) nemen. Hierdoor kunnen de PCOS-symptomen zoals acne en overbeharing afnemen. Bovendien kun je hiermee een bloeding opwekken zodat het baarmoederslijmvlies dun blijft. Dit zorgt ervoor dat de kans op baarmoederkanker niet toeneemt.
PCOS en zwanger worden
Als je wel zwanger wilt worden moet er natuurlijk een eisprong komen. Hiervoor kun je worden doorgestuurd naar een gynaecoloog. Je kunt hormonen toegediend krijgen in de vorm van pillen of prikken (bijvoorbeeld Metformine, Clomid of Gonadotrofine), waardoor de kans groter wordt dat je een effectieve eisprong krijgt. De kans op een zwangerschap neemt daardoor toe.
Daarnaast kan een dieet ook helpen bij PCOS en zwanger worden. Meer dan de helft van de vrouwen met PCOS heeft namelijk overgewicht. Je kunt doorverwezen worden naar een diëtiste om een speciaal PCOS-dieet te maken dat aansluit op jouw lichaam. Zo’n PCOS-dieet zal niet alleen gericht zijn op afvallen, maar ook op het voorkomen van pieken in de suikerspiegel. Door af te vallen en de insulineresistentie te verbeteren kan de cyclus soms spontaan weer op gang komen.
Alternatieve behandelingen
Naast de bovengenoemde PCOS behandelingen zijn er ook een aantal alternatieve behandelingen bekend die kunnen helpen bij PCOS en zwanger worden. De lichaamseigen stof inositol is bewezen effectief bij het behandelen van de PCOS symptomen. Inositol heeft een positief effect op de hormoonbalans, waardoor het aantal eisprongen toeneemt. Je kunt zowel myo-inositol als D-chiro-inositol in poedervorm krijgen en als supplement nemen. Verder kun je ook berberine proberen als behandeloptie. Berberine is vooral bekend om het vermogen om de insulinewaardes onder controle te krijgen, waardoor de hoeveelheid spontane ovulaties toeneemt.

Waarom je berberine op je boodschappenlijstje wilt zetten bij PCOS
Wondermiddelen voor PCOS bestaan niet, maar berberine komt wat ons betreft best in de buurt.

Inositol: een bewezen supplement voor PCOS
Inositol is een veelgebruikt en veelbelovend middel tegen de symptomen van PCOS.