Supplementen nemen als je interstitiële cystitis (IC) hebt, is dat wel een goed idee?

Supplementen nemen als je interstitiële cystitis (IC) hebt, is dat wel een goed idee?

Zomaar een supplement nemen met de gedachte ‘baat het niet, schaadt het niet’, is met interstitiële cystitis niet zo verstandig.

Interstitiële cystitis (IC) is een pijnlijke en chronische blaasaandoening. Hoewel de aandoening met traditionele medicijnen kan worden behandeld, vragen veel vrouwen zich af of natuurlijke middelen hen kunnen helpen in de strijd tegen IC. Zomaar een supplement nemen met de gedachte ‘baat het niet, schaadt het niet’, is met interstitiële cystitis echter niet zo verstandig, omdat sommige supplementen te symptomen kunnen verergeren. Welke alternatieve middelen kunnen helpen tegen de symptomen van interstitiële cystitis en welke supplementen kun je beter vermijden?

Alternatieve middelen voor interstitiële cystitis

Er wordt gelukkig steeds meer bekend over alternatieve en natuurlijke middelen voor het bestrijden van de symptomen van interstitiële cystitis. Sommige artsen raden bijvoorbeeld aan om water te drinken met een eetlepel natriumbicarbonaat (zuiveringszout) om blaaspijn te verzachten. Bovendien geven sommige patiënten aan dat zuurremmers die de urine minder zuur maken voor een verlichting van de symptomen kunnen zorgen.  

Nieuwe onderzoeken laten zien dat prebiotica en probiotica, omega-vetzuren en antioxidanten effectieve aanvullende behandelingen kunnen zijn voor de symptomen en een algemeen gevoel van welzijn bij interstitiële cystitis. We bespreken ze hieronder.

Vitamines en mineralen     

Vrouwen met interstitiële cystitis krijgen vaak het advies om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden, omdat ze blaaspijn kunnen aanwakkeren. Je zou je daarom kunnen afvragen of het verstandig is om extra vitamines en mineralen te nemen om eventuele tekorten aan te vullen. Er is niet veel onderzoek gedaan naar de behoefte aan suppletie van vitamines en mineralen bij mensen met interstitiële cystitis. Over het algemeen geldt dat het beter is om de vitamines en mineralen uit voedsel te halen, omdat deze natuurlijke stoffen vaak beter door het lichaam worden opgenomen. Soms kan het moeilijk zijn om voldoende van een bepaalde stof uit voeding te halen. In zulke gevallen kan een supplement je helpen.

Vitamine C

Veel patiënten met interstitiële cystitis geven aan dat supplementen met vitamine C blaaspijn kunnen veroorzaken. Er zijn tevens onderzoeken die hebben uitgewezen dat vitamine C-supplementen een verhoogde plasaandrang kunnen veroorzaken. De vorm van vitamine C die van nature in voedingsmiddelen wordt aangetroffen, veroorzaakt meestal niet hetzelfde soort blaassymptomen. Het is dus verstandig om vitamine C te halen uit groenten en fruit die veel vitamine C bevatten maar geen of weinig symptomen van interstitiële cystitis veroorzaken. Citrusvruchten bevatten bijvoorbeeld veel vitamine C, maar kunnen de klachten verergeren omdat de vrucht zo zuur is. Je kunt op de voedingslijst voor patiënten met IC kijken om voedsel te vinden dat veel vitamine C bevat maar geen of weinig symptomen uitlokt.

Wil je toch een supplement nemen? De populairste en meeste gebruikte vorm van vitamine C is ascorbinezuur. Wanneer je interstitiële cystitis hebt, kun je deze zure vorm van vitamine C waarschijnlijk niet zo goed verdragen. Een pH-gebalanceerde of zuur-geneutraliseerde versie van vitamine C kan dan een oplossing bieden. Niet-zure vormen van vitamine C zijn bijvoorbeeld calcium-, magnesium-, natriumascorbaat en Ester-C. Als je dit wilt gaan nemen, is het verstandig om je gevoeligheid te testen door te beginnen met kleine doses.

Vitamine D

In een studie waarin de rol van vitamine D bij de symptomen van interstitiële cystitis werd onderzocht, bleek dat vitamine D ontstekingsremmende effecten had op de aandoening. Wetenschappelijk onderzoek wijst verder uit dat een laag vitamine D-gehalte de bekkenbodem kan verzwakken en kan leiden tot chronische pijn en pijn die gepaard gaat met bekkenbodemstoornissen. Onderzoeksresultaten laten daarnaast zien dat vrouwen met een bekkenbodemaandoening en vrouwen met incontinentie – ongeacht hun leeftijd – vaak significant lagere vitamine D-spiegels hebben.

Het is soms moeilijk om de hoeveelheid vitamine D die je nodig hebt uit zonlicht en voedsel te halen, zeker als je woont in een land als Nederland. Je zou je arts kunnen vragen om je vitamine D-spiegel te controleren om uit te zoeken of je een vitamine D-supplement nodig hebt of je kunt preventief een vitamine D-supplement gaan slikken.

IJzersupplementen

IJzersupplementen kunnen constipatie veroorzaken, wat erg problematisch kan zijn voor vrouwen met IC. Als je een onregelmatige stoelgang hebt en een ijzersupplement of multivitamine met toegevoegd ijzer slikt, kan dit bijdragen aan de pijn die je ervaart. Als je toch een supplement met ijzer moet nemen, dan is het vaak beter om een ‘time-released’-supplement te nemen, die gedurende de dag geleidelijk ijzer afgeeft.

Omega-3-vetzuren uit visolie

Ons lichaam heeft bepaalde vetzuren nodig voor veel functies in ons lichaam, zoals normale celgroei en het functioneren van onze hersenen en zenuwen. Vooral meervoudig onverzadigde vetzuren, zoals omega-3, dragen hier aan bij. Omega 3-vetzuren hebben ontstekingsremmende eigenschappen. Interstitiële cystitis en bekkenpijn veroorzaken beide ontstekingen in de blaas en bekkenbodem, wat pijn en disfunctie veroorzaakt. Het nemen van omega-3-supplementen of het wekelijks eten van vette vis kan je helpen om deze ontstekingen te bestrijden.

De tegenhangers van de omega-3-vetzuren zijn de omega 6-vetzuren. Hoewel we ze nodig hebben voor een gezonde lichaamsfunctie, kunnen ze ontstekingen in het lichaam bevorderen als we er teveel van binnenkrijgen. In ons westerse dieet zijn veel voedingsmiddelen gemaakt met verschillende plantaardige oliën zoals maïsolie, saffloerolie, sojaolie en zonnebloemolie, de belangrijkste bronnen van omega 6. De meeste mensen krijgen veel meer van de omega-6-vetzuren binnen dan de goede omega-3-oliën. Een typisch westers dieet bevat al gauw twintig keer meer omega-6 ten opzichte van omega-3. Het wekelijks eten van een portie vette vis kan ervoor zorgen dat je voldoende omega 3-vetzuren binnenkrijgt. Mocht dit je niet lukken, dan kun je kiezen voor een visolie-supplement.

Prebiotica en probiotica

De meeste mensen hebben wel eens gehoord van probiotica, de goede darmbacteriën die we nodig hebben om ons lichaam gezond te houden. Iets onbekender is prebiotica. Prebiotica zijn vezels die worden aangetroffen in voedingsmiddelen die ons lichaam niet kan verteren. We hebben ze nodig om de groei van goede darmbacteriën in ons maagdarmkanaal te bevorderen. Prebiotica zijn het voedsel voor probiotica.

Pre- en probiotica zorgen voor een gezonde microflora in de darm- en blaas en helpen de natuurlijke afweer van je lichaam te versterken

Sommige vrouwen met interstitiële cystitis – vooral degenen die ook het prikkelbare darm syndroom (PDS) hebben – geven aan dat probiotica hun symptomen onder controle kunnen houden. Hoewel een groot deel van het onderzoek naar probiotica voor interstitiële cystitis veelbelovend lijkt, weten we nog steeds niet zeker of het nemen van pre- of probiotica nuttig is. Wetenschappers proberen precies uit te zoeken welke probiotica het beste zijn voor welke gezondheidsdoeleinden, maar hier is nog meer wetenschappelijk onderzoek voor nodig.

Antioxidanten

Er zijn aanwijzingen dat oxidatieve stress een rol speelt in interstitiële cystitis. Het verkrijgen van antioxidanten via voeding kan hierbij bescherming bieden. Antioxidanten zijn verbindingen die van nature voorkomen in voedingsmiddelen zoals bosbessen, aubergines, spinazie, boerenkool en noten. De drie belangrijkste antioxidanten in voedingsmiddelen zijn vitamine C, bètacaroteen en vitamine E. Studies tonen aan dat het eten van voedingsmiddelen met veel antioxidanten je immuunsysteem kan verbeteren en ontstekingen kan remmen. Een goede vuistregel bij het selecteren van voedingsmiddelen met veel antioxidanten is: hoe dieper de kleur van het voedsel, hoe meer antioxidanten het voedsel bevat. En probeer vooral zoveel mogelijk kleuren van de regenboog te eten!

Quercetine

Hoewel het aan te raden is om antioxidanten uit vers voedsel te halen, kun je je lichaam een handje helpen door het supplement quercetine te slikken. Quercetine is een flavonoïde (een natuurlijk antioxidant) die voorkomt in groente, fruit, thee en rode wijn. Het wordt ook aangetroffen in verschillende kruiden. Onderzoek naar quercetine voor interstitiële cystitis is er weinig, maar het beschikbare onderzoek liet tot nu toe gunstige effecten zien op de symptomen van interstitiële cystitis. Anekdotisch bewijs voor het supplement is er meer, in de praktijk blijkt quercetine voor veel patiënten met IC voor verlichting te zorgen.

Andere supplementen die de symptomen van IC kunnen verminderen

Er zijn een aantal supplementen op de markt waarvan in wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat ze de symptomen van interstitiële cystitis kunnen verminderen. Enkele voorbeelden hiervan zijn DMSO (dimethylsulfoxide), L-arginine en aloë vera. Wil je meer weten over deze supplementen? Lees hier binnenkort meer over in het artikel over wetenschappelijk bewezen supplementen die werken bij interstitiële cystitis.

Heb jij ervaring met supplementen voor interstitiële cystitis? Deel je ervaring in de reacties!

  • ichelp.org
  • ic-network.com

Wetenschappelijke bronnen:

Benigni, F., Baroni, E., Zecevic, M., Zvara, P., Streng, T., Hedlund, P., Colli, E., D’Ambrosio, D., & Andersson, K. E. (2006). Oral treatment with a vitamin D3 analogue (BXL628) has anti-inflammatory effects in rodent model of interstitial cystitis. BJU international97(3), 617–624. https://doi.org/10.1111/j.1464-410X.2006.05971.x

Ener, K., Keske, M., Aldemir, M., Özcan, M. F., Okulu, E., Özayar, A., Ergin, M., Doluoğlu, Ö. G., Çakmak, S., & Erel, Ö. (2015). Evaluation of oxidative stress status and antioxidant capacity in patients with painful bladder syndrome/interstitial cystitis: preliminary results of a randomised study. International urology and nephrology47(8), 1297–1302. https://doi.org/10.1007/s11255-015-1021-1

Katske, F., Shoskes, D. A., Sender, M., Poliakin, R., Gagliano, K., & Rajfer, J. (2001). Treatment of interstitial cystitis with a quercetin supplement. Techniques in urology7(1), 44–46.

Nickel, J. C., Stephens-Shields, A. J., Landis, J. R., Mullins, C., van Bokhoven, A., Lucia, M. S., Henderson, J. P., Sen, B., Krol, J. E., Ehrlich, G. D., & MAPP Research Network (2019). A Culture-Independent Analysis of the Microbiota of Female Interstitial Cystitis/Bladder Pain Syndrome Participants in the MAPP Research Network. Journal of clinical medicine8(3), 415. https://doi.org/10.3390/jcm8030415

Blaas

Blaasontsteking

Bijna iedere vrouw heeft het wel eens gehad… blaasontsteking. Wat kun je eraan doen?

artikel Delen

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Reageren? Gezellig!

      Laat hier je reactie achter

      Logo wit Help ik ben vrouw

      Wij geloven dat je grip hebt op je eigen gezondheid. Wij zijn er om je te ondersteunen, te begeleiden en te inspireren met informatieve artikelen en persoonlijke ervaringen over vrouwengezondheid.

      © 2020. Alle rechten voorbehouden. Onze websitediensten, inhoud en producten zijn alleen voor informatieve doeleinden. Help ik ben vrouw geeft geen medisch advies, diagnose of behandeling. Voor verdere informatie, zie disclaimer.

      © 2020 Help ik ben vrouw

      Twitter
      Help ik ben vrouw
      Logo