Vaginale schimmelinfectie

Vaginale schimmelinfectie

In de vagina komen verschillende soorten bacteriën en schimmels voor. Dit is normaal, maar soms raakt deze balans verstoord.

Drie op de vier vrouwen krijgen er op een bepaald moment in hun leven last van en bijna de helft van de vrouwen heeft het vaker dan één keer: een vaginale schimmelinfectie.  Hoewel de symptomen erg vervelend kunnen zijn, is er gelukkig wel iets aan te doen. 

Wat is een vaginale schimmelinfectie?

In de vagina komen verschillende soorten bacteriën en schimmels voor. Dit is normaal, maar soms raakt deze balans verstoord. Als de schimmels overheersen, heb je last van een vaginale schimmelinfectie. De veroorzakende schimmel is meestal de Candida Albicans. Deze schimmel leeft normaal ook in de vagina, maar je krijgt klachten als deze schimmel gaat overheersen.

Het is misschien belangrijk om te weten dat een vaginale schimmel geen seksueel overdraagbare aandoening is, je kunt het niet van je partner krijgen.  

Oorzaak van vaginale candida

Elke vrouw kan een aantal keer per jaar een vaginale schimmelinfectie krijgen, ook als je gezond bent. Er zijn wel een aantal factoren die ervoor kunnen zorgen dat het evenwicht van de vagina verstoord raakt:

 • Je vagina wassen met zeep, ook al is dit bedoeld voor de vagina;
 • Het gebruik van zaaddodende middelen;
 • Vaginale spoelingen;
 • Bepaalde soorten medicatie, zoals antibiotica en corticosteroïden;
 • Vrijen als de vagina niet vochtig is.

Daarnaast kan een verandering in de hormoonbalans in het lichaam ook een oorzaak zijn voor een vaginale schimmel, want het verandert de hoeveelheid bacteriën en schimmels in de vagina. Een vaginale schimmelinfectie kan om deze reden eerder optreden rond de menstruatie of tijdens een zwangerschap.

Symptomen vaginale schimmelinfectie

Hoewel een candida-infectie niet ernstig is, kunnen de symptomen wel erg vervelend zijn. Vooral extreme jeuk aan de vagina kan je dag flink in de war schoppen. De meest voorkomende symptomen van vaginale schimmel zijn:

 • Jeuk in de vagina of rondom de vagina;
 • Een veranderde afscheiding. Normale afscheiding is doorzichtig en wit. De afscheiding bij een Candida infectie is wit en brokkelig. De afscheiding ruikt niet sterk;
 • Een branderig gevoel bij plassen of geslachtsgemeenschap;
 • Het slijmvlies van de vagina is pijnlijk, rood en/of gezwollen.

Wat te doen tegen vaginale schimmelinfectie?

In de meeste gevallen is een vaginale schimmelinfectie onschuldig en gaat het vanzelf over. De symptomen van een vaginale schimmelinfectie kunnen uiteraard wel erg vervelend zijn. Als dit de eerste keer is dat je de klachten ervaart is het raadzaam om naar de huisarts te gaan. De huisarts kan dan onderzoeken of je daadwerkelijk last hebt van een vaginale schimmel of dat het misschien iets anders is. Jeuk in de vagina kan namelijk ook andere oorzaken hebben.

Behandelingsopties

Ten eerste kun je zelf een aantal dingen doen wanneer je last hebt van de symptomen van een vaginale schimmelinfectie. Was de vagina slechts met water en gebruik geen producten zoals zeep of deodorant. Het is ook aan te raden om geen geslachtsgemeenschap te hebben wanneer je last hebt van Candida. Zo heeft de vagina de tijd om te herstellen.

Probiotica bevatten veel nuttige melkzuurbacteriën die de pH in de vagina verlagen, waardoor de vagina beter beschermd is

Als je last blijft houden of als de klachten erg vervelend zijn kun je ook medicatie krijgen van de huisarts. In de drogisterijen is ook medicatie beschikbaar, namelijk clotrimazol. Dit kan worden gekocht in de vorm van crème of een capsule die je in de vagina inbrengt. Haal deze medicatie alleen als je zeker weet dat het een vaginale schimmelinfectie is, want anders kun je beter eerst naar de huisarts gaan. Daarnaast kan de medicatie uit de drogisterij de werking van condooms verminderen, dus houd hier rekening mee.

Probiotica

Probiotica is een mogelijk alternatief geneesmiddel voor de behandeling en preventie van een schimmelinfectie. Het bevat veel nuttige melkzuurbacteriën (lactobacillen) die de pH in de vagina verlagen en de balans in je vagina kunnen herstellen, waardoor de vagina beter beschermd is. Probiotica zit bijvoorbeeld in yoghurt en kefir, maar je kunt het ook als supplement innemen. Mogelijk kan probiotica je ook helpen om schimmelinfecties te voorkomen, dus het kan nuttig zijn om een supplement te overwegen wanneer je terugkerende schimmelinfecties hebt. 

artikel Delen

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
   Logo wit Help ik ben vrouw

   Wij geloven dat je grip hebt op je eigen gezondheid. Wij zijn er om je te ondersteunen, te begeleiden en te inspireren met informatieve artikelen en persoonlijke ervaringen over vrouwengezondheid.

   © 2020. Alle rechten voorbehouden. Onze websitediensten, inhoud en producten zijn alleen voor informatieve doeleinden. Help ik ben vrouw geeft geen medisch advies, diagnose of behandeling. Voor verdere informatie, zie disclaimer.

   © 2020 Help ik ben vrouw

   Twitter
   Help ik ben vrouw
   Logo