Je wilt zwanger worden, maar komt tot de ontdekking dat zwanger worden niet altijd meteen lukt. Als je een tijdje aan de anticonceptiepil of prikpil bent geweest, dan kan het even duren voordat al die hormonen uit je lichaam zijn verdwenen en heeft je lichaam even tijd nodig om je vruchtbaarheid te verbeteren. Een beetje geduld hebben, hoort er dus ook bij. Lukt het zwanger worden niet na een jaar proberen? Dan zijn er wellicht andere factoren die infertiliteit in de hand kunnen werken. Echter, betekent het niet dat je voor altijd onvruchtbaar bent. Als vrouw kun je jouw vruchtbaarheid zeker verbeteren. We geven je graag een aantal zwanger-worden-tips!
Tip 1: Ken je menstruatiecyclus
De gemiddelde menstruatiecyclus duurt 28 dagen. Zo rond dag 14 vindt de eisprong plaats en ben je op je vruchtbaarst. Maar… iedere cyclus is persoonlijk. Misschien menstrueer jij wel om de 21 dagen of juist om de 35 dagen. Dan komt de eisprong op een heel ander moment. Ken daarom je cyclus en doe eens een vruchtbaarheidstest om te ontdekken op welke dagen jij het vruchtbaarst bent. Dit kun je doen door maandelijks een ovulatietest uit te voeren. Overigens zijn er ook vrouwen die niet maandelijks een eisprong hebben. In die maand ben je dan onvruchtbaar geweest en zal de menstruatie uitblijven.
Je kunt je vruchtbaarheid ook bijhouden door je basale temperatuur te meten. Hoe werkt dit?
Ontdek je vruchtbare dagen met de basale temperatuurmethode
Een goede manier om je vruchtbaarheid in kaart te brengen, is om je basale temperatuur gedurende meerdere cycli te meten. Met ‘basaal’ bedoelen we de temperatuur die je lichaam heeft op het moment dat je wakker wordt. Voor de meest betrouwbare methode, meet je je temperatuur elke ochtend op ongeveer dezelfde tijd en doe je dit terwijl je nog in bed ligt. Als je al opgestaan bent en je lichaam in beweging is gekomen, dan zal je temperatuur gaan stijgen.
De gemiddelde menstruatiecyclus
Hoe ziet een gemiddelde cyclus er ongeveer uit? In de weken voor je eisprong – dus de eerste helft van je cyclus – zal je temperatuur laag zijn. De precieze temperatuur is per vrouw verschillend, maar in de meeste gevallen ligt je basale temperatuur tussen de 36 en 37 graden. Vlak voor de eisprong kun je een daling zien in je temperatuur. Wanneer je eisprong geweest is, zal je de temperatuur zien stijgen. De curve in je temperatuur gaat dan omhoog. Deze verhoogde temperatuur zal in de tweede helft van je cyclus aanhouden, tot je volgende menstruatie (hij blijft hoog als je zwanger bent!). Hoeveel je temperatuur stijgt, is wederom per vrouw verschillend. Meestal stijgt de temperatuur tussen de 0,3 en 0,5 graden. Je basale temperatuur kan bijvoorbeeld ineens van 36,5 naar 37 graden gaan, maar bij sommige vrouwen stijgt de temperatuur gestaag gedurende een aantal dagen. Om jouw cyclus goed in kaart te brengen, is het daarom handig dat je hem meerdere maanden bijhoudt. Zo kun je zien wat voor jou normaal is en kun je de regelmaat ontdekken. Als je onregelmatig ongesteld bent, kan deze methode lastiger voor je zijn.

Een voor de hand liggende tip, maar we benoemen hem toch maar even: als je zwanger wilt worden is het natuurlijk de bedoeling dat je rond je vruchtbare dagen regelmatig seks hebt met je partner. Doe dit vooral een aantal dagen voor je eisprong, omdat een eitje na de eisprong nog maar een paar uur vruchtbaar is. Als je wacht tot na de eisprong, ben je meestal al te laat.
Tip 2: Verminder stress in je leven
Zwanger worden lukt niet als je zeer gestrest bent. Langdurige stress zorgt ervoor dat de hormoonhuishouding in het lichaam van een vrouw kan ontregelen, waardoor er geen eisprong plaatsvindt. Het is heel belangrijk om stress te verminderen en daarnaast rustig te blijven als zwanger worden niet direct lukt. Met deze tips verminder je stress:
- doe yoga of andere ontspanningsoefeningen als je een drukke dag hebt gehad;
- praat over de dingen waar je mee zit;
- maak een wandeling of fietstocht om je hoofd leeg te maken;
- zonder je af als alles te veel wordt, neem een gezichtsmasker of een warm bad, het helpt om jezelf te verwennen.
Tip 3: Zorg dat je een gezond gewicht hebt
Een te laag of een te hoog gewicht zijn beide van grote invloed op je eisprong. In beide gevallen kan je hormoonhuishouding uit balans raken, waardoor het eitje niet kan rijpen en er geen eisprong plaatsvindt. Ondergewicht of overgewicht kunnen op die manier zorgen voor infertiliteit. Een gezond(er) gewicht kan daar heel veel aan bijdragen. Dat houdt in dat je bij ondergewicht een paar kilo moet aankomen en bij overgewicht een paar kilo moet afvallen. Je menstruatie komt dan vaak met de tijd vanzelf weer op gang, waardoor je niet langer onvruchtbaarheid ervaart. Heb je een kinderwens en lukt zwanger worden niet door je gewicht? Dan kan het verstandig zijn om een diëtist of huisarts te raadplegen.
Tip 4: Eet gezonde voeding voor je vruchtbaarheid
Wist je dat verkeerde voeding onvruchtbaarheid in de hand kan werken? Gelukkig kan gezonde voeding je vruchtbaarheid ook weer verhogen. Een gezond eetpatroon bestaat uit complexe koolhydraten, gezonde vetten, proteïnen en minstens twee liter vocht per dag. Complexe koolhydraten vind je in bonen, fruit, volkoren brood en bruine rijst. Gezonde vetten zitten bijvoorbeeld in roomboter, avocado en vette vis. Proteïnen zitten in melkproducten, kip en vis. Laat rood vlees wat vaker staan als je zwanger wilt worden en eet rauwkost, verse groente en fruit. Een gezond voedingspatroon helpt ook om op een gezond gewicht te komen.
Tip 5: Schrap alcohol en sigaretten
Van al onze zwanger-worden-tips is dit de minst vrijblijvende. Het spreekt misschien voor zich, maar genotsmiddelen als alcohol, tabak en drugs verminderen je vruchtbaarheid en gaan niet samen met een kinderwens. Vooral roken vermindert de kans op een succesvolle bevruchting. Bovendien zijn genotsmiddelen schadelijk voor je nog ongeboren kindje. Laten staan dus.
Tip 6: Gebruik foliumzuur
Wist je dat een vrouw haar lichaam kan voorbereiden op een eventuele zwangerschap met foliumzuur? Foliumzuur helpt het lichaam voor te bereiden op een zwangerschap én kan een open ruggetje bij je kindje voorkomen. Je begint bij voorkeur met het slikken van foliumzuurtabletten vanaf vier weken voordat er een bevruchting plaatsvindt (maar eerder mag ook) en gebruikt de tabletten tot en met de tiende week van de zwangerschap. Mocht je na het gebruik van foliumzuur niet direct zwanger raken, blijf het dan in de tussentijd gewoon gebruiken. Naast foliumzuur zijn er nog enkele andere supplementen die je vruchtbaarheid verhogen.
Tip 7: Neem de tijd voor seks
Een goede sekspartij is niet alleen leuk en goed voor je relatie, uit onderzoek blijkt dat een goed voorspel en de tijd nemen voor seks de kwaliteit van sperma doet toenemen. Maar ook voor de vrouw is het heel belangrijk om echt opgewonden te zijn voor seks. De vagina maakt dan namelijk meer vocht aan, wat een gastvrije omgeving creëert voor sperma. Hierdoor vergroot je de kans op een bevruchting. Klaarkomen is natuurlijk niet verplicht maar wel een leuk extraatje: volgens sommige wetenschappers zorgt het vrouwelijk orgasme voor een extra impuls bij een succesvolle bevruchting. Daarnaast wordt regelmatig vrijen aangeraden, liefst iedere twee tot drie dagen en niet meerdere keren per dag. Dat bevordert namelijk de kwaliteit van het sperma.
Tip 8: Laat je vruchtbaarheid testen
Heb je veel van deze zwanger-worden-tips al geprobeerd en wil het na een jaar nog niet lukken om zwanger te worden? Dan kan er misschien een medische oorzaak zijn die ervoor zorgt dat het niet lukt. Zo kun je misschien last hebben van het Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS). Het is dan verstandig om te testen of jij en je partner wellicht onvruchtbaar zijn door middel van een vruchtbaarheidstest bij een specialist. Bij zo’n vruchtbaarheidsonderzoek wordt bij mannen het zaad onderzocht en bij vrouwen wordt een inwendig onderzoek gedaan. Bij het inwendige onderzoek wordt bijvoorbeeld met een echo gekeken of de eileiders niet verstopt zijn. Wanneer de vruchtbaarheidstest gedaan is, weet je beter of er een medische ingreep nodig is of dat je wellicht nog eventjes geduld moet hebben. Ben je boven de 35 jaar? Dan is het verstandig om al eerder je vruchtbaarheid te testen, omdat na je 35ste jaar de vruchtbaarheid afneemt. Je moet daarom niet te lang wachten. Wil je je vruchtbaarheid testen, raadpleeg dan je huisarts.
Wil je naast deze zwanger-worden-tips meer weten over de oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat zwanger worden niet lukt? Lees dan het artikel over de mogelijke oorzaken van onvruchtbaarheid.
Wetenschappelijke bronnen:
Steiner, A. Z., Long, D. L., Tanner, C., & Herring, A. H. (2012). Effect of vaginal lubricants on natural fertility. Obstetrics and gynecology, 120(1), 44–51. https:/doi.org/10.1097/AOG.0b013e31825b87ae

Supplementen voor zwanger worden: verhogen ze echt je vruchtbaarheid?
Zijn vruchtbaarheidssupplementen de moeite waard om te nemen als zwanger wilt worden?

Help, ik wil zwanger worden!
Voor sommige vrouwen is zwanger worden vanzelfsprekend en kost het niet veel moeite. Maar wat als jij er wel moeite mee hebt om zwanger te worden?