Help, ik wil zwanger worden!

Foto positieve zwangerschapstest

Help, ik wil zwanger worden!

Voor sommige vrouwen is zwanger worden vanzelfsprekend en kost het niet veel moeite. Maar wat als jij er wel moeite mee hebt om zwanger te worden?

Er komt een moment in het leven van veel vrouwen waarop je voor de keuze staat of je een kindje wil krijgen of niet. Voor sommige vrouwen is het vanzelfsprekend en kost zwanger worden niet veel moeite. Maar wat als jij er wel moeite mee hebt om zwanger te worden? Is er dan meteen iets mis met je? En wat kun je doen om vruchtbaarder te worden? In deze serie artikelen vertellen we je daar meer over. In dit artikel behandelen we het fenomeen ‘zwanger worden’ en de vruchtbaarheid van de vrouw. Ook delen we een aantal handige ‘zwanger worden-tips’.

Vruchtbaarheid van de vrouw

Zijn jouw biologielessen ook alweer zo lang geleden? Die van ons wel, daarom eerst even in het kort hoe het ook alweer zit met de vruchtbaarheidscyclus van een vrouw. Als een meisje in de puberteit raakt, dan bereikt ze voor het eerst haar vruchtbare periode. Dit houdt in dat zij haar eerste eisprong (ovulatie) heeft gehad en dus zwanger kan worden. Het eitje wordt door de eileiders naar de baarmoeder geleid. Tijdens de ovulatie ben je als vrouw het meest vruchtbaar en is de kans op een zwangerschap het grootst. Dit duurt echter maar een paar uren en vindt ongeveer op de helft van je cyclus plaats. Wordt het eitje niet bevrucht dan kondigt een paar weken later de menstruatie zich aan om de baarmoeder te reinigen en eigenlijk klaar te maken voor het volgende vruchtbare moment en een mogelijke zwangerschap. Iedere 28 dagen herhaalt deze cyclus zich.

Hoe word je zwanger?

Natuurlijk weten we dat seks een grote rol speelt als je in verwachting wil raken. Maar hoe word je zwanger? Een spermacel kan tot 5 dagen overleven in de baarmoeder, wachtend op een eitje om te bevruchten. Vrijen rondom de ovulatiedagen is daarom een aanrader om de kans op een zwangerschap te vergroten. Wordt de eicel bevrucht, dan moet het zich eerst nestelen aan de baarmoederwand. Pas als de menstruatie uitblijft die maand, weet je dat er een mogelijke bevruchting is geweest en dat je dus zwanger bent. Wanneer je een paar dagen over tijd bent, is het dus mogelijk dat je zwanger bent en kun je al een zwangerschapstest doen.

Ken je cyclus

Om in verwachting te raken, is het aan te raden je lichaam goed te kennen en dus ook je menstruatiecyclus. Hou eens een paar maanden bij wanneer je menstrueert in de maand. Hoeveel dagen zitten er tussen de laatste dag van je menstruatie en de eerste dag van de volgende periode? Ongeveer op de helft daarvan vindt de ovulatie plaats. Vaginaal temperaturen helpt ook om inzicht in je cyclus te krijgen. Op je meest vruchtbare dagen ligt de temperatuur namelijk hoger. Met een ovulatietest van de drogisterij heb je een betrouwbare methode in handen voor het testen van de ovulatie.

Snel zwanger worden

De ene vrouw wordt zwanger als ze voor het eerst met de pil stopt, de ander heeft eerst een jaar nodig om de eigen hormonen weer in balans te brengen. Snel zwanger worden is niet voor iedereen weggelegd. Lukt het bij jou niet meteen? Maak je geen zorgen. Neem de tijd en geniet van deze periode. Volg ook eens onderstaande tips om zwanger te worden.

Overgewicht, maar ook stress en een soa-verleden kunnen de vruchtbaarheid van een vrouw aanzienlijk verminderen

Zwanger worden: tips & trics

In verwachting raken is niet altijd even gemakkelijk. Vooral niet als je heel erg graag wilt. Voor iedere vrouw die mama wil worden, hebben we deze zwanger worden tips:

 • vermijd stress, want dat is van grote invloed op je hormoonhuishouding;
 • drink minder cafeïne, laat alcohol staan en stop met roken;
 • bereid je lichaam vast voor met een voedingssupplement met foliumzuur;
 • gebruik een ovulatietest om je vruchtbare dagen te bepalen;
 • neem de tijd voor seks en zorg dat jullie beiden ontspannen zijn;
 • vrij om de 2 à 3 dagen om de kans te vergroten;
 • maak van ‘ik wil zwanger worden’ geen moeten, dat geeft stress;
 • eet gezond, doe aan yoga en ga lekker sporten;
 • zorg dat je een gezond(er) gewicht hebt, want over- en ondergewicht maken zwanger raken moeilijker;
 • gebruik je tijdens het vrijen een glijmiddel? Zorg dan dat deze niet zaaddodend is. Je kunt ook een speciaal spermavriendelijk glijmiddel gebruiken. 

Zwanger worden lukt niet

Het is heel verdrietig als je al een jaar bezig bent en zwanger worden lukt niet. Er zijn veel verschillende oorzaken waarom de vruchtbaarheid bij de vrouw kan verminderen. Overgewicht bijvoorbeeld, maar ook stress en een soa-verleden kunnen de vruchtbaarheid van een vrouw aanzienlijk verminderen. Maak je je zorgen? De huisarts helpt je zeker verder. 

Zelf je vruchtbaarheid vergroten

Het is mogelijk om zelf je vruchtbaarheid te vergroten. Stoppen met roken, afvallen tot een gezond gewicht en gezond eten helpen al mee. Ook foliumzuur slikken helpt om je vruchtbaarheid te vergroten. 

Zwanger worden met medicatie

Misschien is er wel meer aan de hand met je lichaam en is er medicatie nodig om in verwachting te raken. Bespreek dit altijd met een huisarts of gynaecoloog. Als dit alles niet lukt, kun je nog denken aan IVF of IUI behandelingen. 

 • Thuisarts.nl
 • Kekmama.nl
 • 24Baby.nl
Vruchtbaarheid

Wanneer zwanger worden niet lukt

De vruchtbaarheid van een vrouw is afhankelijk van veel factoren. Welke oorzaken kunnen er zijn voor een verminderde vruchtbaarheid en wat kun je zelf doen?

artikel Delen

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
   Logo wit Help ik ben vrouw

   Wij geloven dat je grip hebt op je eigen gezondheid. Wij zijn er om je te ondersteunen, te begeleiden en te inspireren met informatieve artikelen en persoonlijke ervaringen over vrouwengezondheid.

   © 2020. Alle rechten voorbehouden. Onze websitediensten, inhoud en producten zijn alleen voor informatieve doeleinden. Help ik ben vrouw geeft geen medisch advies, diagnose of behandeling. Voor verdere informatie, zie disclaimer.

   © 2020 Help ik ben vrouw

   Twitter
   Help ik ben vrouw
   Logo